Strafke
header-stripes

Bloesemzegening in mineur

Geschreven door Truineer op zondag 28 april 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Jos Lacroix
Tegen een boer hoef je niet te zeggen dat uiteindelijk de natuur de gang van zaken bepaalt. Dat geldt nu ook voor de politiek en het toerisme: de bloesems waren op het moment van de bloesemzegening al verdwenen en de activiteiten in openlucht ‘Bloesemfeest met Boerenmarkt en Kinderen baas’ werden geannuleerd.

Het werd dus een bloesemzegening, de 69ste op rij maar nu low profile, maar dat kon de politici, de fruitboeren, de Commanderie en de Studiekring Guvelingen er niet van weerhouden om toch Gods zegen over vruchten en akkers, over dieren en tractoren af te smeken.

Diaken Ivo Dams ging voor in een plechtig lof in de leuk gevulde Guvelingenkerk. Maar van buitenactiviteiten was er geen sprake. En toch, misschien een klein mirakel, toen e processie zich in beweging zette om naar de Tuinbouwschol te trekken, klaarde de hemel op en brak de zon zelfs door. Vanuit de politiek, met name burgemeester Veerle Heeren en schepen van Landbouw Hilde Vautmans, onthouden we vooral dat Limburgers dringend eigen fruit moeten gaan eten en de dure appelen die van de andere kant van de wereld komen links moeten laten liggen. “Eigen fruit eerst” zou dan de nieuwe slogan kunnen worden. Maar toeristisch legt de fruitteelt Sint-Truiden geen windeieren. De toeristische dienst telde al 60.000 bezoekers aan de stad, 46.000 bezoekers aan de bloesemloges en vele duizenden fietsers op het fietsroutenetwerk.

Melden we nog dat de plechtigheid werd opgeluisterd door het zangkoor Amabile uit Bevingen en met poëzie van de Haspengouwse fruitdichter van de Keizerlijke Commanderie, Geert Vanspauwen.

Volgend jaar is er voor de zeventigste maal de bloesemzegening. Dat wordt een speciale editie, hopelijk met prachtig weer en bomen vol bloesems.

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek