Strafke
header-stripes

Asster heeft eerste Limburgse HIC

Geschreven door Truineer op dinsdag 3 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: JCR
Het psychiatrisch ziekenhuis Asster heeft maandag de eerste High Intensive Care Unit (HIC) van Limburg geopend. Patiënten die kampen met agressie of ernstige suïcidale gedachten kunnen er constant een-op-een begeleid worden.

Een HIC is een gesloten, acute opname-afdeling voor mensen tussen 18 en 65 jaar die een ernstige psychiatrische crisis doormaken. Op de HIC-afdeling van Asster zijn er in totaal 24 bedden. “Als een van de patiënten zich daar agressief of suïcidaal opstelt, wordt die apart gezet in een kamer met een bed en een klein salon. Momenteel hebben we zo twee Intensive Care Units, op termijn worden er dat vier”, aldus Asster.
“In die kamers willen we een gevoel van huiselijkheid creëren, zodat de patiënt tot rust kan komen. We kunnen daar ook voor een-op-eenbegeleiding zorgen, waarbij er 24 uur op 24 een hulpverlener in de buurt is. Dat kan in dezelfde ruimte zijn, maar er zijn ook camera’s voorzien. De deur wordt niet gesloten en de familie kan uiteraard nog op bezoek komen.”
“De bedoeling is dat de patiënt er slechts enkele uren tot maximaal twee dagen verblijft. Als hij weer rustig is of er geen gevaar meer dreigt, kan hij naar een andere gespecialiseerde afdeling. Mocht de een-op-eenbegeleiding niet werken, dan wordt de patiënt alsnog overgebracht naar een extra beveiligde kamer, al willen we dit vermijden. Voorlopig bevinden de vier intensieve behandelbedden zich nog op de HIC-afdeling zelf, maar op termijn moeten die meer apart liggen”.

ReactiesVe zitten och op Faceboek