Strafke
header-stripes

Ambassadeur Zuid-Afrika op bezoek

Geschreven door redactie op zaterdag 16 december 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: redactie
Sint-Truiden kreeg gisteren het bezoek van Baso Sangqu, ambassadeur van Zuid-Afrika. Het Zuid-Afrikaans Bloemfontein Kinderkoor gaf vrijdagavond een kerstconcert in de Academiezaal en Truienaar Gerrit Kempeneers haalde voor die gelegenheid de kunsttentoonstelling ‘Hope and Optimism’ naar de fruitstad.

"De ambassadeur ging graag in op de uitnodiging", zegt Gerrit.

Het Bloemfontein Kinderkoor werkt een Limburgse tournee af en dat het ook Sint-Truiden aandoet, is ook aan Kempeneers te danken. “Ik draag een warm hart voor Zuid-Afrika. Zo kom je automatisch bij Nelson Mandela terecht, iemand die veel betekend heeft voor de bevolking. De expositie ‘Hope & Optimism’ van twee jaar geleden inspireerde me om opnieuw iets te doen voor het Nelson Mandela Childrens Fund. Samen met het stadsbestuur en Johnny Put, die het koor naar onze provincie haalde, maakten we er een topavond van”, zegt Gerrit.

“Alle inkomsten gaan trouwens naar het Nelson Mandela Childrens Fund", zegt schepen van Cultuur Johan Mas (Open VLD). "Als sociale stad zijn we heel blij dat we aan dit fantastische initiatief kunnen meewerken. We hebben onze infrastructuur gratis ter beschikking gesteld voor een initiatief met echte internationale allure”, zegt schepen van Cultuur Johan Mas.


Exact één jaar na het overlijden van Nelson Mandela, op 5 december 2014, opende in Sint-Truiden de kunsttentoonstelling ‘Hope and Optimism’. Een eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder. Meer dan honderd kunstenaars uit 22 verschillende landen maakten sinds 1990 een kunstwerk rond het thema van hoop en positief denken, ook in moeilijkere tijden. Uniek was dat het de landen zelf waren die een kunstenaar moesten aanduiden. Die werken, die ook beschermd zijn door Unesco, zijn nu opnieuw te bekijken.

De aanzet voor de kunstwerken werd al gegeven tijdens het Free Nelson Mandela Concert in 1988. Truienaar Gerrit Kempeneers is sinds begin jaren '90 Europees en Afrikaans coördinator voor de beweging rond ‘Hope & Optimism’. Hij sprak het publiek vrijdag dan ook toe in het Zuid-Afrikaans. De 22 Litho’s, met unieke stukken van de Brit John Piper, de Nederlander Rob Scholte en de Belgische kunstenaar Dacos, zijn ook nog op zaterdag en zondag, van 10 tot 16 uur, te bewonderen in CC De Bogaard in Sint-Truiden. 

Uniek is ook dat Leefschool De Villa een bijdrage levert aan het kerstconcert van Kinderkoor Bloemfontein. De kinderen maakten onder meer kunstwerken die ook in De Bogaard worden getoond. ”De school werkt dit jaar rond hoop en optimisme. Het is belangrijk dat kinderen in ons talentonderwijs  actief wereldburger worden. Kinderen met een voorsprong versus kinderen met een leerachterstand, kinderen uit alle mogelijke gezinsvormen,…: dit is de diversiteit die heerst op onze speelplaatsen en waar we allen bewust van moeten zijn”, zeggen Carmen Dalli en Kris Selis van De Villa.

Het vijftigkoppige Bloemfontein Kinderkoor bestaat uit muzikanten afkomstig uit de gelijknamige Zuid-Afrikaanse stad. De muzikanten verrasten de gasten in De Bogaard gisteren op een miniconcert en gaven dan een concert in de uitverkochte Academiezaal.

 

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek