Strafke
header-stripes

3D-scan van gebouwen op site minderbroeders

Geschreven door Truineer op vrijdag 18 oktober 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
De stad Sint-Truiden laat de gebouwen op de site van de minderbroeders scannen. Zowel de kerk, het klooster, het museum als de omgeving errond worden door middel van laserscans en fotogrammetrie in kaart gebracht.

Het onderzoek moet een accuraat beeld opleveren van de hele zone. “Dat is belangrijke informatie voor de ontwerper, want die moet een plan opmaken waarmee het gebied tegen 2024 omgevormd kan worden tot een culturele site met het nieuwe stadskantoor als spil”, zegt Jelle Engelbosch, schepen van Monumenten en Onroerend erfgoed.
Het totale kostenplaatje voor de herbestemming zal wellicht meer dan 20 miljoen euro bedragen. Dat geld moet evenwel uitsluitend voortkomen uit de verkoop van de leegstaande gebouwen. In de etalage staan momenteel het huidige administratief centrum, het oude atheneum en de oude muziekschool.
“Ook het oude weeshuis op de Gorsemweg zal verkocht worden”, zegt Engelbosch. “De Academie Haspengouw-Beeld is daar immers nog ondergebracht, maar zij kunnen dan mee verhuizen naar de site van minderbroeders. Het is als stad onmogelijk om deze gebouwen te blijven onderhouden. Ook de erfpachtovereenkomst met de eigenaars van het vroegere klooster van de ‘nonnebruren’ moet worden opengebroken.”

ReactiesVe zitten och op Faceboek