Strafke
header-stripes

2019 in teken van Trudofeesten?

Geschreven door Raf Den Truineer op maandag 12 februari 2018 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Collectie Willy Ilsbroekx, 1956
Komen er in 2019 Trudofeesten in Sint-Truiden? Chris Mathijs stelde die vraag op Facebook en volgens schepen Jurgen Reniers zou er een werkgroep aan de slag zijn om festiviteiten uit te werken. Om de 7 jaar wordt de Heilige Trudo, stichter van onze stad, stevig in de bloemetjes gezet.

In 2012 schreef het Nieuwsblad nog dat Truienaren zijn niet tevreden ware de jongste editie van de Trudofeesten. Alleen het openingsweekend, de bijhorende tentoonstellingen en de zes heiligenspelen van vorig weekend konden het publiek bekoren. "‘Nauwelijks één op tien Truienaren wist volgens de krant dat 2012 een Trudojaar was. De feesten gingen haast onopgemerkt voorbij."

In 1993 werd Sint-Truiden 1300 georganiseerd ter herdenking van het 1300-jarig overlijden van de Heilige Trudo. Toen was er wel een ommegang. Tot 1984 was dat in Sint-Truiden een traditie zoals bijvoorbeeld in Hasselt en Tongeren, maar deze werd onderbroken. Volgens toenmalig burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) was er te weinig volk bereid om de ommegang te organiseren. "In andere steden, zoals Hasselt en Tongeren, hebben ze eveneens steeds meer problemen om hiervoor vrijwilligers te vinden", schreef hij in maart 2012.

Foto's van Trudofeesten in 1956

 

 

 

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek