Strafke
header-stripes

1.500 Limburgse leerlingen "brossen" voor klimaatmars

Geschreven door Truineer op zaterdag 26 oktober 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
De klimaatmarsen van eerder dit jaar, hebben voor de helft meer spijbelaars dan gewoonlijk gezorgd. “In Limburg zijn op de dagen van de eerste klimaatmarsen 1.500 leerlingen niet naar school geweest”, zegt Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans (N-VA). Donderdag startten de marsen opnieuw.

Karolien Grosemans heeft de cijfers van spijbelaars per gemeente en per provincie bekeken op de donderdagen in januari en februari van dit jaar en die vergeleken met die van dezelfde dagen in 2018. “Het gaat niet om jongeren die ziek zijn”, zegt Grosemans. “Die worden op een andere manier geregistreerd.” Uit die cijfers blijkt dat er – bijvoorbeeld op de betoging van donderdag 24 januari – in heel Vlaanderen 16.000 leerlingen afwezig waren, terwijl er dat een jaar eerder nog maar 7.000 waren. Tot nu toe was het niet duidelijk hoeveel Limburgse jongeren daar bij waren. Die cijfers zijn er intussen wel. “Die donderdag zijn 1.563 Limburgse leerlingen zonder reden afwezig geweest.” Op dezelfde dag een jaar eerder - zónder klimaatmars - waren er dat 1.033.
De Limburgse cijfers liggen lager dan elders in Vlaanderen. Koploper is Oost-Vlaanderen (3.892), gevolgd door Antwerpen (3.647), West-Vlaanderen (1.861), Vlaams-Brabant (1.787) en Brussel (1.154).
De meeste brossers wonen in Hasselt (3,4 procent van de leerlingen of 473 afwezigen), op de tweede plaats staat Leopoldsburg (3,2 procent of 58 afwezigen), op de derde Beringen (1,8 procent of 101 afwezigen), op de vierde plaats met telkens 1,6 procent afwezigen Sint-Truiden (100 afwezigen), Tongeren (79 afwezigen) en Lummen (28 afwezigen).
“Maar niet alle spijbelaars zijn genoteerd”, weet Grosemans. “Want dan zouden er in heel Vlaanderen 30.000 afwezigen moeten zijn. Scholen registeren hun leerlingen vaak als afwezig om persoonlijke redenen. Maar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft nu aan de scholen laten weten dat dit niet meer kan.”
In het regeerakkoord staat niet veel over spijbelen, behalve dat er “actief beleid” gevoerd wordt “tegen alle vorm van spijbelen”. Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) wilde in het Vlaams Parlement van Weyts weten of een klimaatmars als een buitenschoolse activiteit mag worden gezien. Voor Jo Brouns (CD&V) kan dat wel een pedagogisch project zijn.
Weyts was heel duidelijk in zijn antwoord. “Ik ben tegen links, rechts én averechts spijbelen. Een spijbelaar doet alleen zichzelf pijn.”

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek