Strafke
header-stripes

Streeknieuws

VIDEO - Gerrit Kempeneers met expo in Nieuwenhoven

maandag 29 april 2019

Het intussen befaamde kunstproject ‘Hope and Optimism’ dat werd opgericht in 1990, is neergestreken in het vernieuwde streekcafé van kasteel van Nieuwenhoven. Grote bezieler van het project Gerrit Kempeneers kwam er persoonlijk een tiental werken introduceren tijdens de openingsreceptie. Ook de jonge Koreaanse cellist Han Bin Yoon luisterde de vernissage op.

Lees meer →

STVV laat punten liggen

zondag 28 april 2019

STVV liet punten liggen tegen Beerschot-Wilrijk (2-2) en daardoor blijft de kloof met Charleroi twee punten. Het belang van het volgende duel, uitgerekend tegen Charleroi, wordt daarmee groot. Inzet: de eerste plaats in de groep.

Lees meer →

Willy Vandersmissen en TruienAir meten luchtkwaliteit

zondag 28 april 2019

Truienaar Willy Vandersmissen is één van de eerste Truienaars die een fijnstofmeter geïnstalleerd heeft. En de eerste resultaten van zijn meter doen vragen rijzen, vindt hij. “Maar ik raad iedereen aan om mee te doen: de meters zijn nog steeds te koop en kunnen tijdens een volgende infosessie besteld worden. Ze in mekaar steken is makkelijk en zo’n meter kost 40 euro”, schrijft Willy op zijn faceboekpagina. TruienAir is een burgerinitiatief dat tot doel heeft om iedereen actief te betrekken bij de discussie over onze luchtkwaliteit. “We doen dit door informatie te delen over de vormen van luchtvervuiling, de invloed van luchtvervuiling op onze gezondheid, hoe luchtvervuiling wordt gemeten, wie deze metingen doet, wat de overheid doet om de luchtkwaliteit te verbeteren en Wat we zelf kunnen doen”, zeggen ze bij TruienAir Ze organiseren lezingen en workshops waarin iedereen kan leren hoe men de concentratie van fijnstof kan meten met een betaalbaar zelfbouwpakket en tevens de meetresultaten analyseren. Hierbij werkt TruienAir samen met het project "luchtpijp" van Beweging.net, het vroegere ACW, die de deelnemers voorzien van de zelfbouwpakketten. Die pakketten bestaan uit een tiental onderdelen. Na het bouwen hang je de meter op aan je dakgoot of uit een raam, verbind je een dun USB-kabeltje met een stroomcontact, connecteer je de sensor met de Wifi thuis en klaar is kees! Vanaf dan kan je op elk moment van de dag de kwaliteit van de lucht rondom jouw sensor controleren. TruienAir zorgt ervoor dat je meetpunt op de kaart van Luftdaten terecht komt. Om U te helpen bij het bouwen van je sensor en om meer informatie te geven over het project organiseren TruienAir een aantal workshops. Je kan je hiervoor inschrijven via De volgende workshop vindt plaats op 22 mei in het CM-kantoor Sint Truiden in de Kattenstraat om 19.30 uur Het project Truienair wordt gesteund door: Milieuraad Sint Truiden - Beweging.net en de Hogeschool PXL Diepenbeek.

Lees meer →

Davost volleykampioen in 4de provinciale

zondag 28 april 2019

De promotie is een feit. Davost, Dames Volleybal Sint-Truiden, versierden in de eindronde de promotie naar derde.

Lees meer →

Met de tractor naar Compostella

zondag 28 april 2019

Santiago de Compostela, gelegen in het noordwesten van Spanje, is als doel van pelgrims (te voet en per fiets) ongetwijfeld de meest bekende plaats in West- Europa. Iedere wandelaar heeft er wel van gehoord. Velen dromen ervan, en velen hebben de tocht inmiddels volbracht. Dat is geen geringe prestatie, want het is ver: vanuit ons land zo’n 2500 km. Theo Jammaers gaat er met de tractor naartoe. Een bedevaart naar Compostella was heel lang geleden een straf die door de kerk opgelegd werd na enorm grote zonden, en was toen niet zonder levensgevaar. Nu trekken er nog erg veel bedevaarders naar Compostella, naar het graf van Jacobus, als sportieve uitdaging maar steeds vaker om zich te herbronnen, tijdens zware inspanning zichzelf tegen te komen en weer met jezelf in het reine te komen. Fruitteler Theo Jammaers (Fancy Fruit) neemt de tractor, niet omdat het dan een stuk rapper zou gaan, maar de tractor is zijn leven. De ene neemt zijn ezel mee, Theo zijne “tracteur”. En bovendien gaat hij ook niet onmiddellijk terug in het land zijn. Tegen dan zou het wel eens kunnen dat hij vertrekt met de bloesems en tegen dat de appelen rijp zijn, pas terug is. Theo nam afscheid van Sint-Truiden tijdens de tractorwijding in de Tuinbouwschool ter gelegenheid van de bloesemzegening. 140 collega’s tractorbestuurders vergezelden hem. Op zijn woonwagen prijkt de Sint-Jacobsschelp, kenteken van alle Compostellabedevaarders.

Lees meer →

Bloesemzegening in mineur

zondag 28 april 2019

Tegen een boer hoef je niet te zeggen dat uiteindelijk de natuur de gang van zaken bepaalt. Dat geldt nu ook voor de politiek en het toerisme: de bloesems waren op het moment van de bloesemzegening al verdwenen en de activiteiten in openlucht ‘Bloesemfeest met Boerenmarkt en Kinderen baas’ werden geannuleerd.

Lees meer →

Feestzaal Heers drie maanden dicht

zondag 28 april 2019

Na diverse weken onrust in het centrum van Heers en na het niet-naleven van de opgelegde regels hebben we besloten in overleg met de politiediensten om de zaal voorlopig te sluiten voor 3 maanden met onmiddellijke ingang! “We willen zo ook een duidelijk signaal geven dat dit niet kan. Regels zijn er voor iedereen, regels dienen nu eenmaal door iedereen gevolgd te worden, los van de nationaliteit”, aldus waarnemend burgemeester Kristof Pirard.

Lees meer →

Fruitbedrijven krijgen hulp

zaterdag 27 april 2019

Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) zal bijkomende maatregelen nemen om de liquiditeitspositie van de fruitbedrijven te verbeteren. Dat heeft hij vrijdag benadrukt tijdens een werkbezoek aan het PC Fruit in Kerkom.

Lees meer →

Slachtoffer arbeidsongeval overleden

zaterdag 27 april 2019

In het Sint-Jozefziekenhuis in Sint-Truiden is zaterdagmorgen de 23-jarige Emile Ottenbourgs aan zijn verwondingen overleden. Bij een zwaar arbeidsongeval in een vleesverwerkend bedrijf op het industrieterrein van Brustem liep het slachtoffer levensbedreigende verwondingen op aan het hoofd toen het misliep met een schaarlift..

Lees meer →

Truiense ambulance doet goed werk in Burkina Fasso

zaterdag 27 april 2019

In Burkina Fasso rijdt een tweedehands Truiense ambulance rond om er vijf dagen per week kinderen te verzorgen. De ambulance is een initiatief van de Sint-Truidense Julie Verelst.

Lees meer →

Sha-Na voor de helft Truiens

zaterdag 27 april 2019

De afgelopen maanden is er achter de schermen van de Vlaamse showbizz in alle stilte gewerkt aan wat mogelijk dé comeback van 2019 genoemd mag worden.

Lees meer →

Geen doorgang via stationsparking naar station

maandag 22 april 2019

Opgelet! Van dinsdag 23 april tot einde mei kan je via de stationsparking niet meer het station bereiken. De parking binnen en buiten rijden gebeurt via de Tiensesteenweg. De Gazometerstraat blijft ook afgesloten.

Lees meer →

Vrijdag Les Truttes in de GAZO. Kortom, Party!

maandag 22 april 2019

Er zit een muzikale topavond aan te komen. De band 'Les Truttes' zakt op vrijdag 26 april af naar Sint-Truiden om er de GAZO op z'n kop zetten. Wil je erbij zijn, dan moet je snel zijn.

Lees meer →

STVV pakt gevleid punt in Eupen

zondag 21 april 2019

STVV schoot aan de Kehrweg vooral zichzelf in de voet. In de eerste helft vergaten de kanaries de tegenstander terug te wijzen. In de tweede helft kwamen ze snel op voorsprong maar kwamen ze na de 'domme' gelijkmaker heel goed weg.

Lees meer →

Brandstichting op drie plaatsen

zondag 21 april 2019

Vandalen hebben de voorbije nacht geprobeerd brand te stichten op drie plaatsen.

Lees meer →

Handbalclub Sint-Truiden wint beker van België

zondag 21 april 2019

Handbalclub Sint-Truiden heeft voor het tweede jaar op rij de finale van de beker van België bij de vrouwen gewonnen. In een heruitgave van de finale van vorig seizoen werd Initia Hasselt met duidelijke 24-31-cijfers opzijgezet.

Lees meer →

Keizerlijke Commanderie opent fototentoonstelling

zaterdag 20 april 2019

Nog tot zondag 5 mei kan u dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur terecht in de Festraetsstudio op het Sint-Truidense Begijnhof voor de derde foto expositie van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers met foto’s van Haspengouws fruit.

Lees meer →

OKRA zet paasweekend in met Paasbrunch

zaterdag 20 april 2019

Mensen samenbrengen, ontmoetingskansen geven, vriendschappen smeden, dat zijn de doelstellingen van OKRA. OKRA Sint-Truiden probeerde deze doelstellingen in te vullen met een Paasbrunch op Stille Zaterdag.

Lees meer →

Perentelers met de handen in het haar

zaterdag 20 april 2019

We moeten met Poetin aan tafel gaan zitten. Dat was de oplossing van Europees politica Hilde Vautmans, voor geteisterde Haspengouwse fruitboeren. Zeer beschaafd aanhoorden ze Vautmans, zonder het voorspelde protest met appelmoes.

Lees meer →

STBB speelt tornooi in Wenen

zaterdag 20 april 2019

STBB heeft met vijf ploegen meegedaan aan het Paastornooi van Basket Wenen. Het was voor de spelers en alle medereizigers een fantastische ervaring.

Lees meer →

Ve zitten och op Faceboek