Strafke
header-stripes

Streeknieuws

3000 euro voor kinderkankerfonds

vrijdag 3 mei 2019

Op 1 mei 2019 vond voor de derde keer “Jo’s run” plaats. Dit is een recreatieve loop van 5 en 11 km door de Zepperse straten en velden. En met meer dan 300 lopers en wandelaars was Jo’s run ‘2019 opnieuw een groot succes.

Lees meer →

Verdeelde reacties na idee van KBVB over Europees ticket

vrijdag 3 mei 2019

"Dit is aanvaardbaar" versus "niet eerlijk", dat zijn de meningen nadat de KBVB communiceerde over de chaos in verband met Europees voetbal. De KBVB wil de finale tussen de vierde uit Play-Off 1 en de winnaar van Play-Off 2 sowieso laten doorgaan, ook al hangt er KV Mechelen een straf boven het hoofd.

Lees meer →

Marc Brys moet puzzelen

vrijdag 3 mei 2019

STVV speelt zaterdag in de vooravond op Mambourg tegen Charleroi. Inzet is de eerste plaats in groep A van play-off 2. Marc Brys is echter niet vrij van zorgen. Hij moet puzzelen.

Lees meer →

BFV Jongeren doen oproep om Belgisch fruit te kopen

vrijdag 3 mei 2019

"Help ons met onze droom en koop Belgische appels en peren van bij ons!", klinkt het op de Facebook-pagina van BFV Jongeren. Een groep jonge fruittelers heeft een filmpje gemaakt en roepen nu op om dat massaal te delen, in de hoop dat mensen meer zullen kiezen voor Belgisch fruit. Truineer.be staat alvast achter deze oproep: zorg dat onze jonge fruittelers zeker zijn van hun toekomst, koop Belgisch!

Lees meer →

93 baby’s voor 6de Truiense Babyborrel

woensdag 1 mei 2019

Speciaal voor alle baby’s die het afgelopen jaar geboren zijn, organiseerde het stadsbestuur van Sint-Truiden op woensdag 1 mei de Truiense Babyborrel in de GAZO Lounge. Alle gasten kregen er een geboortebox boordevol geschenkjes en nuttige tips.

Lees meer →

Drie nieuwe wildebijenhotels in Sint-Truiden

woensdag 1 mei 2019

Woensdag 1 mei gingen in Gelinden en Runkelen drie wildebijenhotels open. De bewoners stroomden vlot binnen in de nieuwe vertrekken. Als bijvriendelijke gemeente stimuleert Sint-Truiden dergelijke initiatieven ter ondersteuning van de natuurlijke bijenpopulatie.

Lees meer →

Exclusieve sportwagens op Grote Markt

woensdag 1 mei 2019

Op zondag 5 mei vindt in Sint-Truiden de 7e editie van de Haspengouw Tour plaats. De tour is voorbehouden aan de meest exclusieve en moderne sportwagens. Het wordt een indrukwekkende groep van 90 bloedmooie wagens die zich zal voortbewegen langs de schitterende en pittoreske wegen van Haspengouw en de Ardennen. De grote markt van Sint-Truiden zal op zondagochtend 5 mei volledig afgesloten zijn zodat iedereen deze droomwagens kan komen bewonderen. De eerste wagens zullen om 09:00u aankomen en de motoren zullen om 10:00u gestart worden om aan het eerste deel van de tour te beginnen.

Lees meer →

Feestelijke opening van het Huis van het Kind Haspengouw

woensdag 1 mei 2019

Het Huis van het Kind Haspengouw is in gebruik genomen. Op deze kinderwelzijnscampus, in het nieuwe Gazo-complex aan het station van Sint-Truiden, vinden ouders van jonge kinderen voortaan verschillende gezinsondersteunende diensten onder één dak.

Lees meer →

VIDEO - Gerrit Kempeneers met expo in Nieuwenhoven

maandag 29 april 2019

Het intussen befaamde kunstproject ‘Hope and Optimism’ dat werd opgericht in 1990, is neergestreken in het vernieuwde streekcafé van kasteel van Nieuwenhoven. Grote bezieler van het project Gerrit Kempeneers kwam er persoonlijk een tiental werken introduceren tijdens de openingsreceptie. Ook de jonge Koreaanse cellist Han Bin Yoon luisterde de vernissage op.

Lees meer →

STVV laat punten liggen

zondag 28 april 2019

STVV liet punten liggen tegen Beerschot-Wilrijk (2-2) en daardoor blijft de kloof met Charleroi twee punten. Het belang van het volgende duel, uitgerekend tegen Charleroi, wordt daarmee groot. Inzet: de eerste plaats in de groep.

Lees meer →

Willy Vandersmissen en TruienAir meten luchtkwaliteit

zondag 28 april 2019

Truienaar Willy Vandersmissen is één van de eerste Truienaars die een fijnstofmeter geïnstalleerd heeft. En de eerste resultaten van zijn meter doen vragen rijzen, vindt hij. “Maar ik raad iedereen aan om mee te doen: de meters zijn nog steeds te koop en kunnen tijdens een volgende infosessie besteld worden. Ze in mekaar steken is makkelijk en zo’n meter kost 40 euro”, schrijft Willy op zijn faceboekpagina. TruienAir is een burgerinitiatief dat tot doel heeft om iedereen actief te betrekken bij de discussie over onze luchtkwaliteit. “We doen dit door informatie te delen over de vormen van luchtvervuiling, de invloed van luchtvervuiling op onze gezondheid, hoe luchtvervuiling wordt gemeten, wie deze metingen doet, wat de overheid doet om de luchtkwaliteit te verbeteren en Wat we zelf kunnen doen”, zeggen ze bij TruienAir Ze organiseren lezingen en workshops waarin iedereen kan leren hoe men de concentratie van fijnstof kan meten met een betaalbaar zelfbouwpakket en tevens de meetresultaten analyseren. Hierbij werkt TruienAir samen met het project "luchtpijp" van Beweging.net, het vroegere ACW, die de deelnemers voorzien van de zelfbouwpakketten. Die pakketten bestaan uit een tiental onderdelen. Na het bouwen hang je de meter op aan je dakgoot of uit een raam, verbind je een dun USB-kabeltje met een stroomcontact, connecteer je de sensor met de Wifi thuis en klaar is kees! Vanaf dan kan je op elk moment van de dag de kwaliteit van de lucht rondom jouw sensor controleren. TruienAir zorgt ervoor dat je meetpunt op de kaart van Luftdaten terecht komt. Om U te helpen bij het bouwen van je sensor en om meer informatie te geven over het project organiseren TruienAir een aantal workshops. Je kan je hiervoor inschrijven via De volgende workshop vindt plaats op 22 mei in het CM-kantoor Sint Truiden in de Kattenstraat om 19.30 uur Het project Truienair wordt gesteund door: Milieuraad Sint Truiden - Beweging.net en de Hogeschool PXL Diepenbeek.

Lees meer →

Davost volleykampioen in 4de provinciale

zondag 28 april 2019

De promotie is een feit. Davost, Dames Volleybal Sint-Truiden, versierden in de eindronde de promotie naar derde.

Lees meer →

Met de tractor naar Compostella

zondag 28 april 2019

Santiago de Compostela, gelegen in het noordwesten van Spanje, is als doel van pelgrims (te voet en per fiets) ongetwijfeld de meest bekende plaats in West- Europa. Iedere wandelaar heeft er wel van gehoord. Velen dromen ervan, en velen hebben de tocht inmiddels volbracht. Dat is geen geringe prestatie, want het is ver: vanuit ons land zo’n 2500 km. Theo Jammaers gaat er met de tractor naartoe. Een bedevaart naar Compostella was heel lang geleden een straf die door de kerk opgelegd werd na enorm grote zonden, en was toen niet zonder levensgevaar. Nu trekken er nog erg veel bedevaarders naar Compostella, naar het graf van Jacobus, als sportieve uitdaging maar steeds vaker om zich te herbronnen, tijdens zware inspanning zichzelf tegen te komen en weer met jezelf in het reine te komen. Fruitteler Theo Jammaers (Fancy Fruit) neemt de tractor, niet omdat het dan een stuk rapper zou gaan, maar de tractor is zijn leven. De ene neemt zijn ezel mee, Theo zijne “tracteur”. En bovendien gaat hij ook niet onmiddellijk terug in het land zijn. Tegen dan zou het wel eens kunnen dat hij vertrekt met de bloesems en tegen dat de appelen rijp zijn, pas terug is. Theo nam afscheid van Sint-Truiden tijdens de tractorwijding in de Tuinbouwschool ter gelegenheid van de bloesemzegening. 140 collega’s tractorbestuurders vergezelden hem. Op zijn woonwagen prijkt de Sint-Jacobsschelp, kenteken van alle Compostellabedevaarders.

Lees meer →

Bloesemzegening in mineur

zondag 28 april 2019

Tegen een boer hoef je niet te zeggen dat uiteindelijk de natuur de gang van zaken bepaalt. Dat geldt nu ook voor de politiek en het toerisme: de bloesems waren op het moment van de bloesemzegening al verdwenen en de activiteiten in openlucht ‘Bloesemfeest met Boerenmarkt en Kinderen baas’ werden geannuleerd.

Lees meer →

Feestzaal Heers drie maanden dicht

zondag 28 april 2019

Na diverse weken onrust in het centrum van Heers en na het niet-naleven van de opgelegde regels hebben we besloten in overleg met de politiediensten om de zaal voorlopig te sluiten voor 3 maanden met onmiddellijke ingang! “We willen zo ook een duidelijk signaal geven dat dit niet kan. Regels zijn er voor iedereen, regels dienen nu eenmaal door iedereen gevolgd te worden, los van de nationaliteit”, aldus waarnemend burgemeester Kristof Pirard.

Lees meer →

Fruitbedrijven krijgen hulp

zaterdag 27 april 2019

Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) zal bijkomende maatregelen nemen om de liquiditeitspositie van de fruitbedrijven te verbeteren. Dat heeft hij vrijdag benadrukt tijdens een werkbezoek aan het PC Fruit in Kerkom.

Lees meer →

Slachtoffer arbeidsongeval overleden

zaterdag 27 april 2019

In het Sint-Jozefziekenhuis in Sint-Truiden is zaterdagmorgen de 23-jarige Emile Ottenbourgs aan zijn verwondingen overleden. Bij een zwaar arbeidsongeval in een vleesverwerkend bedrijf op het industrieterrein van Brustem liep het slachtoffer levensbedreigende verwondingen op aan het hoofd toen het misliep met een schaarlift..

Lees meer →

Truiense ambulance doet goed werk in Burkina Fasso

zaterdag 27 april 2019

In Burkina Fasso rijdt een tweedehands Truiense ambulance rond om er vijf dagen per week kinderen te verzorgen. De ambulance is een initiatief van de Sint-Truidense Julie Verelst.

Lees meer →

Sha-Na voor de helft Truiens

zaterdag 27 april 2019

De afgelopen maanden is er achter de schermen van de Vlaamse showbizz in alle stilte gewerkt aan wat mogelijk dé comeback van 2019 genoemd mag worden.

Lees meer →

Geen doorgang via stationsparking naar station

maandag 22 april 2019

Opgelet! Van dinsdag 23 april tot einde mei kan je via de stationsparking niet meer het station bereiken. De parking binnen en buiten rijden gebeurt via de Tiensesteenweg. De Gazometerstraat blijft ook afgesloten.

Lees meer →

Ve zitten och op Faceboek