Strafke
header-stripes

Weerman Ruben Weytjens komt naar Sint-Truiden

donderdag 25 april 2019

Nu zondag komt onze weerman Ruben Weytjens op bezoek in de BFV Bloesembar in Velm. Hij zal er een woordje uitleg geven over het veranderende klimaat en het weer van de afgelopen maand. "Ik heb ook bezoek gehad van Den Truineer, in de editie van begin mei zal je een heel groot stuk terugvinden over het klimaat."

Lees meer →

Luikerstraat opgeschrikt door … bijenzwerm

donderdag 25 april 2019

In een bijenvolk wordt slechts één koningin geduld. De enige taak van een koningin bestaat erin om eieren te leggen. Alleen zij kan voor volwaardige nakomelingen zorgen. Wil de soort blijven bestaan, dan moeten er regelmatig koninginnen geproduceerd worden. Het gevolg is dat de oude koningin plaats moet ruimen voor een jonge. Aangezien een koningin zelf geen zorgende taken op zich kan nemen, evenmin voor huisvesting of verdediging kan zorgen, verlaat de oude koningin samen met een deel van de werksters het nest om een nieuwe kolonie te stichten.

Lees meer →

Druk paasweekend voor dieven

donderdag 25 april 2019

Tijdens het weekend van Pasen was het erg druk: dsieven sloegen op drie plaatsen in het stadscentrum toe.

Lees meer →

Arbeider levensgevaarlijk gewond na arbeidsongeval

donderdag 25 april 2019

Bij een vleesverwerkend bedrijf aan de Lichtenberglaan in Sint-Truiden is woensdagochtend een arbeider levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ongeval met een hoogtewerker. Het gaat om een 23-jarige man uit Heers

Lees meer →

Illegale vogelvanger moet 800 euro ophoesten

donderdag 25 april 2019

Een vogelvanger heeft een geldboete van 800 euro gekregen voor het vangen van sijzen en distelvinken. De dierenpolitie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken betrapte de dader pas eind december. Er werd toen een pv opgesteld voor de illegale vangst van twee sijzen en drie distelvinken. De man had ook een valkooi en klepkooi en het bezit en zeker het gebruik daarvan is verboden. De dieren en de kooien werden toen al in beslag genomen. Nu ziet de illegale vogelvanger op tegen een boete van 800 euro.

Lees meer →

Trudofeesten beginnen vorm te krijgen

donderdag 25 april 2019

De Trudofeesten in Sint-Truiden van zaterdag 21 en zondag 22 september beloven een speciale editie te worden. Hoogtepunt moet het massaspektakel, een musical met speciale effecten worden met gerenommeerde gasten.

Lees meer →

Expo ‘Hope and Optimism’ te gast in kasteel Nieuwenhoven

donderdag 25 april 2019

Het intussen befaamde kunstproject ‘Hope and Optimism’ dat werd opgericht in 1990, is neergestreken in het vernieuwde streekcafé van kasteel van Nieuwenhoven. Grote bezieler van het project Gerrit Kempeneers kwam er persoonlijk een tiental werken introduceren tijdens de openingsreceptie. Op een prachtige lenteavond kregen de aanwezige bezoekers niet alleen een bevlogen en enthousiaste uitleg van Gerrit Kempeneers over de werken die te bewonderen zijn, ook de jonge Koreaanse cellist Han Bin Yoon luisterde de vernissage op met een geheel eigen interpretatie van aangepaste klassieke werken. De expo, die een eerbetoon vormt aan het leven en realisaties van Nelson Mandela, is een internationaal liefdadigheidskunstproject dat vorig jaar oktober nog te gast was in het Europees Parlement. Meer dan honderd kunstenaars uit verschillende landen creëerden een kunstwerk met als thema hoop en optimisme. De werken zijn er nog te bewonderen tot half augustus. (HBVL Francis Masure)

Lees meer →

Sint-Quintinuskerk krijgt broodnodige restauratie

donderdag 25 april 2019

Sint-Truiden plant een grondige opknapbeurt van de Sint-Quintinuskerk in deelgemeente Gelinden. Voor de restauratie van dit monument ontvangt de stad een aanzienlijke subsidie vanuit de Vlaamse overheid van ruim 600.000 euro.

Lees meer →

Gedeputeerde haalt bakzeil: weer fuifbussen

donderdag 25 april 2019

De inkt van de open brief van de chiro’s van Limburg, waarin ze argumenten aanvoerden tegen de plannen van de provincie Limburg om de fuifbussen af te schaffen, was nog niet droog of gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA) heeft woensdagavond tijdens de provincieraad zijn gecontesteerd voorstel om door de provincie gesubsidieerde fuifbussen af te schaffen weer ingetrokken.

Lees meer →

Truiense Chiro’s willen fuifbussen terug

dinsdag 23 april 2019

De beslissing van de Provincie Limburg om de fuifbussen af te schaffen zet kwaad bloed bij de 22 Limburgse Chiro-afdelingen. De Truiense Chiro’s van Sint-Marten en Brustem hebben daarom mee een brief ondertekend, gericht aan het provinciebestuur waarin ze zeggen teleurgesteld te zijn in de provincie Limburg voor het afschaffen van de fuifbussen. Dat de beslissing, die in Hasselt genomen werd, om de fuifbussen af te schaffen niet in goede aarde zou vallen bij jongerenbewegingen van buiten de provinciehoofdplaats, stond als een paal boven water. Zij hebben nu een open brief gestuurd naar het provinciebestuur waarin ze hun grieven en hun argumenten uit de doeken doen. “Dit druist in tegen verschillende aspecten waar wij als jeugdbeweging al jaren voorstander van zijn en waar wij het belang bij vele fuifgangers trachten over te brengen”, schrijven ze. Daarbij halen ze op de eerste plaats het milieuaspect aan, en dit in een provincie waar het openbaar vervoer al een lachertje is. Er worden steeds meer bussen afgeschaft en de jongeren worden in hun ontspanningsmogelijkheden erg beknot. Bovendien wijzen ze op het gevaar van nog meer auto’s, het gebrek aan parkings en het probleem van drinken en rijden. “Het is voor ons daarom extra belangrijk om een alternatief aan te bieden aan de zovele fuifgangers die graag alcohol willen consumeren op een fuif; jullie fuifbussen. Wij vrezen dat met deze maatregel het alcoholniveau op de weg enkel zal toenemen”, lezen we in hun open brief. Tot slot en zeker niet het minste is er volgens de Chiro het sociale aspect. “Wat met bezoekers die geen auto ter beschikking hebben en toch naar die jeugdfuif willen gaan waar iedereen op school het over heeft de dag erna. Als jeugdvereniging strijden wij ervoor zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk een evenementen aan te bieden voor alle jongeren in Limburg. En daarvoor zijn de fuifbussen een uitstekend middel”, aldus nog de jeugdbewegingen.

Lees meer →

As. zondag bloesemzegening en landbouwmarkt

maandag 22 april 2019

Zondag aanstaande, 28 april, is de prachtige omgeving aan het kerkje van Guvelingen de unieke locatie om de bloesempracht te zegenen samen met o.m. de Keizerlijke Commanderie der Edele Haspengouwse Fruyteniers, studiekring Guvelingen, Haspengouwse Academie,… Sinds 1951 is deze locatie het decor voor de prachtige bloesemzegening.

Lees meer →

25.500 bloesemtoeristen tijdens Paasweekend

maandag 22 april 2019

Sint-Truiden kreeg het afgelopen Paasweekend bijna 26.000 bloesemtoeristen over de vloer. Alles zat mee, natuurlijk, zeker ook het weer. Het was overal even druk. Kamers waren allemaal volzet. Een vrije terrasstoel vinden was, waar ook, een probleem.

Lees meer →

Koppel uit Velm brengt single uit

maandag 22 april 2019

Haar naam is An Vanbrabant en ze is 34 jaar oud en afkomstig uit Nieuwerkerken (Limburg). Ze woont samen met haar man John Hellenbrand, waar ze sinds vorig jaar mee getrouwd is en haar dochtertje in Velm. Eind 2016 heeft ze haar man leren kennen en ze hebben dezelfde passie voor muziek.

Lees meer →

U12 spelen sterk tornooi in Breda

maandag 22 april 2019

De U12 van de STVV Jeugd speelden een berensterk tornooi in Breda. Ze haalden de finale. Die werd wel verloren van ADO Den Haag. Maar wat een parcours

Lees meer →

Geen doorgang via stationsparking naar station

maandag 22 april 2019

Opgelet! Van dinsdag 23 april tot einde mei kan je via de stationsparking niet meer het station bereiken. De parking binnen en buiten rijden gebeurt via de Tiensesteenweg. De Gazometerstraat blijft ook afgesloten.

Lees meer →

Vrijdag Les Truttes in de GAZO. Kortom, Party!

maandag 22 april 2019

Er zit een muzikale topavond aan te komen. De band 'Les Truttes' zakt op vrijdag 26 april af naar Sint-Truiden om er de GAZO op z'n kop zetten. Wil je erbij zijn, dan moet je snel zijn.

Lees meer →

STVV pakt gevleid punt in Eupen

zondag 21 april 2019

STVV schoot aan de Kehrweg vooral zichzelf in de voet. In de eerste helft vergaten de kanaries de tegenstander terug te wijzen. In de tweede helft kwamen ze snel op voorsprong maar kwamen ze na de 'domme' gelijkmaker heel goed weg.

Lees meer →

Brandstichting op drie plaatsen

zondag 21 april 2019

Vandalen hebben de voorbije nacht geprobeerd brand te stichten op drie plaatsen.

Lees meer →

Handbalclub Sint-Truiden wint beker van België

zondag 21 april 2019

Handbalclub Sint-Truiden heeft voor het tweede jaar op rij de finale van de beker van België bij de vrouwen gewonnen. In een heruitgave van de finale van vorig seizoen werd Initia Hasselt met duidelijke 24-31-cijfers opzijgezet.

Lees meer →

Geslaagde VDAB-Jobdating poetshulp

zondag 21 april 2019

VDAB organiseerde vorig weekend een gratis jobevent in de Trudosporthal van Sint-Truiden, waarbij werkgevers konden kennismaken met de laatste nieuwe lichting poetstalenten van de reguliere, mobiele VDAB-opleiding ‘schoonmaken bij mensen thuis’ en andere werkzoekenden uit de regio.

Lees meer →

Ve zitten och op Faceboek