Truineer Nieuws melden?

Sint-Truidense schatten uit de abdij tentoongesteld

Deze tentoonstelling wil de aandacht trekken op voorwerpen uit de abdij afkomstig maar die momenteel elders bewaarde worden. De oorzaak van deze ?uittocht? ligt bij de komst van de Fransen op het einde van de 18de eeuw.

© Fotograaf: Truineer

Het laatste kwart van de 18de eeuw was in Sint-Truiden en vooral in de abdij helemaal niet rooskleurig noch op politiek, noch op economisch noch op godsdienstig gebied. Het was immers de periode dat onze gebieden onder Oostenrijks en Frans regime leefden. Deze regimes waren niet voorspoedig en zeker niet voor de abdij en haar bewoners, de Benedictijner monniken, wegens anticlericaliteit.

De laatste abt, Eucherius Knapen (1741-1802), vluchtte samen met het merendeel van de monniken in juli 1794 naar Duitsland. Zij waren toen vooral bekommerd over de kostbaarheden van de abdij en zeker over de relieken van de H. Trudo, die bewaard werden in een rijve van goud en zilver. De abt en zijn monniken hadden die kostbare rijve mee genomen op hun vlucht naar Duitsland. Meubels van de abdij werden echter naar het Speelhof, een buitenverblijf van de abdij buiten de stad Sint- Truiden, gebracht zoals blijkt uit een acte van 6 januari 1797 : de aanstelling van Debruyn als commissaris om over te gaan tot de verkoop van meubels, die zich op ?t Speelhof bevinden.

Het verblijf van de abt en zijn monniken in Duitsland was zo armoedig dat ze genoodzaakt waren het goud en zilver van het reliekschrijn te verkopen om in hun onderhoud te voorzien en niet van ontbering om te komen. Ook waren er nog een aantal monniken die naar elders vluchtten en kostbaarheden uit de abdij meenamen om ze niet aan de vijand te laten. Het is bijgevolg niet te verwonderen dat stukken uit de abdij zich elders bevinden zoals o.a. in Orsmaal, Engelmanshoven, Aalst bij Sint-Truiden en die nu te bewonderen zijn op de tentoonstelling in de Schatkamer.

Een aantal houten gepolychromeerde heiligenbeelden zoals o.a. van de H. Trudo en de H. Remigius worden tentoongesteld evenals kostbaar kerkelijk vaatwerk zoals zilveren kelken van de abten Michael van der Smissen (17de eeuw) en Remigius Mottart (18de eeuw) en een prachtige zilveren en deels vergulde ciborie (15de-18de eeuw). Naast beelden en vaatwerk wordt ook prachtig kerkelijk textiel uit de abdij zoals kazuifels, dalmatiek en koorkap uit de 18de en 19de eeuw nu tentoongesteld.

Praktisch
Schatkamer Onze-Lieve-Vrouwekerk
De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot 23 november 2019
op zaterdag van 13.00 u. tot 16.00 u. en op zondag van 14.00 u. tot 17.00 u.
Wil je als groep en onder leiding van een gids de tentoonstelling bezoeken, neem dan contact op met Toerisme Sint-Truiden telefoon: 011/70.18.18 of met Reinhilde Pieters 011/67.46.49 of via email: reinhilde.pieters@gmail.com