“Ratten houden van wat wij achterlaten: brood, frieten, vogelvoer, afval… Een klein beetje afval is voor hen een groot feest én voor de buurt al snel een probleem,” zegt burgemeester Ludwig Vandenhove. “Daarom zetten we gericht in op sensibilisering. In buurten waar meldingen binnenkomen, bezorgen we bewoners een kaart met eenvoudige tips om ratten te weren. Kleine ingrepen maken een groot verschil.”
Op het openbaar domein werkt de stad volledig zonder chemische bestrijdingsmiddelen, uit respect voor het milieu en de gezondheid. “We kiezen bewust voor alternatieve methoden zoals mechanische vallen en lokdozen,” zegt Gert Stas, schepen van Leefmilieu. “Daarnaast zetten we sterk in op preventie, door te zorgen voor netheid en minder voedselbronnen in de openbare ruimte.”
Wie thuis een rat ziet of advies wil, kan rekenen op de hulp van Romain Romsée, de rattenvanger. “Hij komt ter plaatse kijken, adviseert bewoners en volgt hardnekkige situaties op,” zegt Filip Moers, bevoegd voor Facilitair Beheer. “Het is belangrijk dat inwoners meldingen doen, ook bij twijfel. Zo kunnen we gericht optreden.”
“Ook sluikstorten veroorzaakt ernstige problemen: vaak gaat het om gedumpt huishoudelijk afval, dat ratten aantrekt en de leefbaarheid van onze buurten onder druk zet. We treden hier streng tegen op en verhogen de pakkans. Sluikstorters mogen zich aan een stevige boete verwachten”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.
Het lokaal bestuur roept alle inwoners op om huishoudelijk afval correct aan te bieden, geen etensresten achter te laten en bij overlast meteen een melding te doen via de stadsapp of de website