Organisatorische vernieuwing
In 2024 werd de organisatie herschikt om nog meer tegemoet te komen aan de verwachtingen van partners en de gewijzigde maatschappij. Nieuwe procedures en richtlijnen zorgen voor steeds meer administratie en verder onderzoek (Salduz, Pacos, ZSG, IFG-Veilig Huis, TAM-verhoren, M/APO-werking,…). Daarnaast is er de laatste jaren ook een sterke stijging van de techniciteit van politiewerk.
Nieuwe uitrusting
Na de politievoertuigen kreeg ook de kledij van de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken een nieuwe look. De nieuwe uitrusting heeft geel als contrastkleur op het blauwe uniform en niet meer oranje. Deze nieuwe look zorgt voor een nog betere zichtbaarheid, herkenbaarheid en een grotere veiligheid voor onze personeelsleden op het terrein (Battenburg).
Criminaliteitscijfers
Het aantal geregistreerde diefstallen en feiten van afpersing kende een lichte stijging ten opzichte van 2023. Het aantal woninginbraken en inbraakpogingen steeg met 5%. We registreerden 88 effectieve woninginbraken, in het verleden waren het er meer maar elke inbraak is er een teveel. Het aantal gauw-, fiets- en autodiefstallen kende dan weer een daling.
Verkeersveiligheid
Het blijft noodzakelijk om efficiënt in te zetten op alle aspecten van verkeersveiligheid en -handhaving. Net als bij voorgaande edities van de veiligheidsmonitor blijkt dat burgers zich vooral zorgen maken over verkeersgerelateerde kwesties, zoals overdreven snelheid, hinderlijk parkeren, agressief rijgedrag en geluidsoverlast door zwaar verkeer. Het aantal verkeersongevallen kende een kleine daling in 2024 (508 ongevallen zonder en 176 met gekwetsten).
Cybercriminaliteit
“Cybercriminaliteit blijft een grote uitdaging. Als politie zien we hoe nieuwe technologie razendsnel ingeburgerd raakt. Spijtig genoeg trappen nog veel mensen in de val. In 2024 werden 339 feiten van oplichting met internet geregistreerd in de politiezone voor een bedrag van € 1.194.715,41.
Dat is echter nog maar het topje van de ijsberg want veel slachtoffers doen geen aangifte.
Opmerkelijk is dat maar liefst 46% van de respondenten van de Veiligheidsmonitor aangeeft slachtoffer te zijn geworden van phishing, 23% van oplichting via internet en 10% van hacking. Ondanks de hoge cijfers van cybercriminaliteit is de aangiftebereidheid nog steeds bijzonder laag”, verduidelijkt korpschef Steve Provost.
In geval van cybercriminaliteit ervaren veel slachtoffers nog altijd een soort van schaamte om aangifte te doen. Wanneer toch de stap gezet wordt, is 65% van de inwoners zeer tevreden over de manier waarop zij ontvangen worden bij de lokale politie van Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor.
Onze diensten blijven daarom er ook op inzetten om de inwoners te sensibiliseren. De preventieve campagnes, de lessen op school en de infosessies met onze partners blijven we onverminderd verderzetten voor de verschillende leeftijdsgroepen.
“In de loop van 2025 zullen we binnen de politiezone starten met cyberpreventieadviseurs. Dit zijn inwoners van onze politiezone die een opleiding volgen en als vrijwilliger aan de slag gaan onder begeleiding van de politie. De adviseurs worden opgeleid om infomomenten voor groepen te verzorgen. Ze geven algemeen advies over bescherming tegen cybercriminaliteit”, zegt Dries Deferm, burgemeester van Nieuwerkerken.
Integrale aanpak overlast
We blijven ook inzetten op de integrale aanpak van overlast, niet alleen aan het station maar ook op andere locaties worden er controles georganiseerd met verschillende partners. Op deze manier kan er kort op de bal gespeeld worden. Dat werpt vruchten af, merken we ook in de cijfers van de
Veiligheidsmonitor. Er is namelijk een positieve evolutie in het veiligheidsgevoel binnen de politiezone. In vergelijking met de vorige meeting in 2021 is het aantal mensen dat zich altijd veilig voelt gestegen. In totaal voelt 92% van de respondenten zich nooit, zelden of soms onveilig. Onveiligheidsgevoelens worden vaak gelinkt aan onaangepast verkeersgedrag, overlast in de openbare ruimte en gebrek aan politie op straat.
Deze vormen van overlast vereisen een globale en geïntegreerde aanpak. Om hieraan nog meer tegemoet te komen, is er in onze politiezone een pool overlast om dergelijke problemen systematisch aan te pakken.
Intrafamiliaal geweld
De dossiers intrafamiliaal geweld kunnen van economische, seksuele, psychische of fysische aard (of een combinatie) zijn. Voor 2024 merken we op elk vlak een stijging. Dit kan wijzen op een grotere aangiftebereidheid, want jammer genoeg heerst er nog steeds een taboe over het onderwerp, waardoor sommige situaties misschien onder de radar blijven. Deze geregistreerde aantallen zeggen alleen iets over de frequentie van de feiten en niets over de ernst en intensiteit ervan.
Dierenwelzijn
In 2024 werd het protocol met vzw Dierenvrienden Sint-Truiden vernieuwd. De vzw Dierenvrienden Sint-Truiden zorgt voor een permanente dienst voor het vangen en opvangen van rondzwervende, verloren, achtergelaten, verwaarloosde of in beslag genomen dieren op het grondgebied van de politiezone Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken. Ook de dierenpolitie had weer een druk jaar. Er zijn in 2024 754 interventies uitgevoerd inzake dieren. Daarnaast voerde de dierenpolitie 220 actieve controles uit (hercontroles niet meegerekend) waarbij 36 pv’s werden opgesteld en 68 dieren in beslag werden genomen.
Gemeenschapsprojecten
Onze gemeenschapsprojecten, zoals de jaarlijkse seniorenbezoeken en de initiatieven voor jongeren, blijven een belangrijk om de band tussen de politie en de burgers te versterken. We blijven deze projecten ook organiseren/steunen in de toekomst. Denk hierbij aan het verkeerspark, opleiding gemachtigd opzichter, dag van het slachtoffer, dag van de jonge fietser, seniorenbezoek, actie fietsdiefstal, … .
Nieuw in deze Veiligheidsmonitor is dat er gevraagd werd in welke mate de burger de politie aanspreekbaar en aanwezig vindt. Iets meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat ze de politie voldoende aanspreekbaar vinden. Daarnaast geeft bijna de helft van de respondenten aan dat de politie voldoende aanwezig is in hun buurt.
“De komende jaren wordt nog extra ingezet op contacten binnen de buurt met de wijkinspecteur. Zo zullen de wijkinspecteurs van eind april tot eind juni en in het najaar een contactmoment organiseren in de buurten en wijken op het grondgebied om de inwoners nog beter te leren kennen. De wijkinspecteurs gaan hiervoor op rond met ‘De Sjampetter’-caravan”, geeft Patrick Lismont, burgemeester van Gingelom nog mee.
“Samen blijven we werken aan een veilige en leefbare omgeving voor iedereen en dat kan niet zonder de dagdagelijkse inzet van onze politiemensen voor en achter de schermen. Onze oprechte dank daarvoor. Onze missie blijft: zorgen voor de veiligheid en leefbaarheid van al onze burgers”, besluit Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden en voorzitter van het politiecollege en de -raad.
Het volledige jaarverslag 2024 (en de voorgaande versies) kun je nalezen via Jaarverslag | Lokale Politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken
Steve Provost
Hoofdcommissaris van politie
Korpschef
Ludwig Vandenhove
Burgemeester Sint-Truiden
Voorzitter politiecollege en -raad
Patrick Lismont
Burgemeester Gingelom
Dries Deferm
Burgemeester Nieuwerkerken