LAGO Sint-Truiden Bloesembad mag zich voortaan het eerste en meest toegankelijke zwembad van ons land noemen. Sport Vlaanderen en het Vlaams Expertisecentrum voor Toegankelijkheid Inter bekroonden zopas het subtropisch zwemparadijs met het toegankelijkheidslabel A+. Dat heeft het LAGO-complex te danken aan de vele technische ingrepen die het van bij aanvang liet uitvoeren. “Bezoekers met een beperking komen uit alle hoeken van onze provincie bewust naar Sint-Truiden, omdat ze hier op een aangename, praktische en veilige manier kunnen zwemmen”, zegt Melissa Thijs, centrummanager van LAGO Sint-Truiden Bloesembad.
Jaarlijks ontvangt LAGO Sint-Truiden Bloesembad 300.000 bezoekers. Ook verwelkomt het complex regelmatig mensen met een beperking. Onder meer de bewoners van Wiric vzw, een ondersteuningscentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking, komen wekelijks langs voor zwemplezier.
|
Zorgbad en zwembadlift
Dat zo veel mensen met een beperking de weg vinden naar LAGO Sint-Truiden Bloesembad hoeft niet te verbazen. LAGO heeft van meet af aan er alles aan gedaan om het zwembad en de omgeving errond optimaal toegankelijk te maken. Om te beginnen zijn de parkeerplaatsen breder gemaakt en kleedkamers aangepast aan hun noden, zodat ze zich vlot kunnen omkleden. Eenmaal binnen is er voldoende ruimte voorzien, zijn de deuren breder gemaakt en moeten hellingen en liften de verplaatsingen vergemakkelijken. Rolstoelgebruikers kunnen er hun rolstoel omruilen voor een praktischere zwembadrolstoel.
Zorgbehoevenden kunnen genieten van een zorgbad met speciaal verstelbare bodem en warmer water en het eerste zoutbad van de provincie. Dat laatste wordt niet alleen voor ontspannende, maar ook voor therapeutische doeleinden gebruikt. Dankzij een mobiele zwembadlift kunnen ook rolstoelgebruikers op een veilige manier in het water neergelaten worden.
Prikkelarm zwemmen
Mensen met een beperking kunnen ook aan een verminderd tarief in LAGO Sint-Truiden Bloesembad komen zwemmen. De hele bezoekersflow is aangepast aan elke beperking. Om specifiek in te spelen op deze doelgroep voorziet het zwembad ook dagelijks prikkelarme uren (8.30-16 uur – woensdag tot 13 uur) waarbij de bezoekers in alle rust het zorgaanbod kunnen ontdekken. De wildwaterglijbaan blijft dan ook gesloten.
|
Stad mee voortrekker
Ook de stad Sint-Truiden heeft een belangrijke rol gespeeld in het toegankelijkheidsverhaal van LAGO Sint-Truiden Bloesembad. Voor de realisatie van het Haspengouw Sportpark wilde het schepencollege ook een zwemparadijs dat Sint-Truiden als sport – en familiestad mee op de kaart zou zetten. Het was daarnaast ook de vurige wens van de stad om een specifiek zorgbad in Sint-Truiden te hebben waarvan de verschillende zorginstellingen in de stad gebruik kunnen maken.
|