“Biologisch als het kan, chemisch als het moet”
Aan de Lichtenberglaan in Sint-Truiden is een Europees topbedrijf gevestigd dat zich inlaat met gewasbeschermingsmiddelen voor land- en tuinbouw: Globachem. Het gaat om een, inmiddels uit de kluiten gewassen, familiebedrijf, uit de grond gestampt door Koen Quaghebeur en Els Paesmans. Zij leerden elkaar kennen aan de KU Leuven tijdens hun opleiding voor landbouwkundig ingenieur. Koen, afkomstig van het West-Vlaamse Langemark, volgde zijn grote liefde naar Wilderen. Daar legden zij in het jaar 2000 de basis van hun succesvolle bedrijf in generieke gewasbeschermingsmiddelen. In 2012 verhuisden zij naar Brustem Industriepark om vervolgens twaalf jaar later fors uit te breiden tot het grote complex dat het vandaag is. Els en Koen steken hun ambitie niet onder stoelen of banken. Ze willen hun omzet de komende vijf jaar verdubbeld zien én uitpakken met nog meer eigen innovatieve producten.
Globachem is gespecialiseerd in gewasbeschermingsmiddelen. Wat houdt dat concreet in?
“Wij zijn begonnen met gewone gewasbeschermingsmiddelen. Maar we zijn vrij snel overgeschakeld naar het toevoegen van iets extra aan bestaande producten. Wij noemen dat specialities. Dat kan gaan van het mengen van bestaande actieve stoffen tot het ontwikkelen van een product voor een andere teelt, het toepassen op een ander gewas. Met de ontwikkeling van een volledig nieuw product ben je soms vijftien jaar bezig vooraleer het op de markt komt. De ideefase en de innovatieperiode, proof of concept, duurt meestal vier jaar. De oriënterende proeven worden dan gedaan in onze onderzoekserre. Daar gaan we na of het product werkt en in welke dosissen het kan worden toegediend. Die proeven kunnen dikwijls slechts één keer jaarlijks gedaan worden.”
“De ontwikkeling van een product kan vijftien jaar duren”
Produceren jullie zelf?
“Neen, wij hebben hier alleen een magazijn waar er een etiket op het product wordt gekleefd. We mogen elk product immers pas op de markt brengen als we een erkenning of een registratie op zak hebben voor dat land. Als we uitpakken met een nieuw product moeten we ook eerst de actieve stof laten goedkeuren door Europa en vervolgens het afgewerkte product door iedere lidstaat afzonderlijk. Dat hele proces kan tien jaar lang in beslag nemen. Dat is de reden waarom wij tegelijkertijd een hele resem nieuwe producten proberen te ontwikkelen. De samenstelling van onze afgewerkte producten kan je vergelijken met geneesmiddelen. Neem nu aspirine. Dat bevat acetylsalicylzuur maar men voegt er van alles aan toe om er een pilletje van te maken. Zo gaan wij ook te werk. Bij de actieve stof moeten wij solventen toevoegen om te komen tot een kant- en klaarproduct. Het is pas hiermee dat de boer aan de slag kan.”
U zegt dat de landbouw een rol van 6 F’en heeft: food (voedsel), feed (dierenvoeders), fiber (vezels zoals vlas, katoen en hennep), fuel (biobrandstoffen en bioplastics), farma (productie van medicijnen op plantaardige basis) en fun (wijn, bier, paarden…). Verklaar dat nader.
De rol van de landbouw is echter veel breder dan dat. Neem nu de F van Fiber, dat zijn de vezels zoals katoen en vlas, die afkomstig zijn uit de landbouw. Maar nu heb je ook bijvoorbeeld hennep als isolatiemateriaal. Daarom zal de rol van de landbouw in de toekomst nog veel belangrijker worden. Op dit ogenblik gebruiken we nog heel veel fossiele grondstoffen. Als we die op termijn willen vervangen, kom je uiteindelijk deels terecht bij land- en bosbouw. Dan komen we bij de F van Fuel (Biofuel). Als je bijvoorbeeld bioplastics wil maken dan ga je ook terecht moeten bij landbouwgewassen. Het wordt wel een enorme uitdaging omdat de wereldbevolking nog gaat toenemen en de welvaart stijgen. Omdat we overstappen van fossiele naar biogebaseerde grondstoffen gaan we meer nood hebben aan landbouwgewassen. Er wacht de landbouw een enorme uitdaging.”
“We gaan meer nood hebben aan landbouwgewassen. Er wacht de landbouw een enorme uitdaging”
“Omdat we op termijn zullen overstappen van fossiele naar biogebaseerde grondstoffen, gaan we meer nood hebben aan landbouwgewassen. Er wacht de landbouw dus een enorme uitdaging. Gewasbescherming zal hier een deel van de oplossing bieden, omdat zonder gewasbescherming de landbouwopbrengst ca 30% lager ligt dan met. Hierdoor zal je zonder gewasbescherming gigantisch meer landbouwoppervlakte nodig hebben en die hebben we niet. Neem nu de aardappelen. Met de kletsnatte zomer die we dit jaar gekend hebben, was er heel veel aardappelplaag. Dit is een schimmel. Als we de aardappelen daar niet tegen beschermd hadden, dan was er een veel lagere opbrengst geweest. Onze slogan bij de ontwikkelen van nieuwe producten luidt: ”Biologisch als het kan, chemisch als het moet.”
Moet u ook niet opboksen tegen China?
“Zeg dat wel! Wij zijn in Europa terrein aan ‘t verliezen. Als iemand in China een nieuwe fabriek wil bouwen, dan loopt het nieuwe product er op 2 jaar tijd van de lijn, hier zitten we dan nog in de vergunningsfase. Bovendien was China vroeger gewoon een fabriek, maar nu zijn er Research en Development-centra waar er nieuwe producten ontwikkeld worden. Ondertussen laten de Chinezen Europa gewoon links liggen omdat het te duur is, te wispelturig ook en omdat het allemaal veel te lang aansleept. China richt zich bij de ontwikkeling van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen trouwens niet op Europa, gezien dit slecht 20% van de wereldmarkt betekent. Dat is een grote bezorgdheid voor ons, want binnen 10 jaar zullen de gewassen die behandeld zijn met deze middelen wél naar Europa komen. China zal deze middelen verkopen buiten Europa: in BR, Nrd- en Zd-Amerika, Afrika en Azië. Die bananen, appelsienen en ananassen die daar geteeld worden, worden dan vervolgens naar hier geïmporteerd. We willen er geen klaagzang van maken. Feit is wel dat we in Europa te maken hebben met “overreglementering” en dat ieder land de registraties op een andere manier beoordeelt.”
China richt trouwens op 80% van de rest van de wereld. Dus binnen tien jaar komen die gewassen overgewaaid naar Europa”
Ondervindt Globachem ook geen concurrentie van grote multinationals?
“In Europa hebben Bayer, BASF, Syngenta en Corteva een marktaandeel van 75 procent, wij richten ons op die andere 25 procent. Dat lukt ons vrij aardig omdat wij veel flexibeler zijn dan die multinationals. Zo konden wij bijvoorbeeld veel sneller inspelen op de gevolgen van die enorme regenval de voorbije zomer dan zij. Multinationals plannen alles immers een jaar op voorhand. Die concurrentie belet ons nochtans niet om voor bepaalde producten ook samen te werken. Wij zijn al benaderd geweest voor een eventuele overname. Dit is echter niet aan de orde. Wij zien zelf nog veel te veel mooie opportuniteiten om nieuwe producten te ontwikkelen en nieuwe markten te benaderen. Wij zijn er vast van overtuigd dat wij met onze benadering een positieve impact kunnen hebben.”
Globachem in cijfers
- Truiens bedrijf gespecialiseerd in gewasbeschermingsmiddelen voor land- en tuinbouw
- Opgericht door Els Paesmans en Koen Quaghebeur in 2000 in Wilderen
- Mei 2024: ingebruikname uitgebreide hoofdlocatie op de Lichtenberglaan in Sint-Truiden
- 145 medewerkers a. onze locaties in België, Groot-Brittannië, Brazilië en China.
- Plaatselijk verankerd met Bewel
- Omzet 2023: 265 miljoen EUR
Awards in 2023
- Exporter of the Year (Flanders Investment & Trade)
- Limburgse onderneming van het Jaar (Made in Limburg en HBvL)