Koningsdag (Koningsfeest, Fête du Roi, Festtag des Königs) is in België een feest ter ere van de koning, dat jaarlijks op 15 november wordt gevierd. 15 november werd vroeger de ‘Dag van de Dynastie’ genoemd, maar heet tegenwoordig ‘Koningsdag’. Dit is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert.
Sinds 2001 -coronatijden niet meegerekend- nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.
De traditionele ‘Te Deum’ wordt nog altijd gezongen als privé-plechtigheid.
15 november is de datum van het naamfeest van Leopold (in de Germaanse liturgische kalender) en van Albert (in de Latijnse liturgische kalender). Koning Boudewijn besliste in 1951 deze datum te behouden. Zijn broer Koning Albert II volgde hem daarin. Tijdens het regentschap van Prins Karel werd soms de benaming ‘Feest van de Dynastie’ gebruikt. Deze benaming is echter fout.
Een feestdag in België.