Broedplaats voor innovatie
Cosmowing verbindt meerdere gebouwen waarin verschillende nieuwe initiatieven worden gelanceerd; het foodconcept Lucy’s Table, de groene Cosmogarden, nieuwe winkels en appartementen. Samen met de reeds bestaande schoonheidszaken Chicaz Beauty Bar en Essance (coming soon) en de horecagelegenheden Cosmocafé, ‘t Bistroke en El Bocado, brengt deze vleugel een breed scala aan functies samen: eten en drinken, wonen, werken, gezondheid en lifestyle. Vanmechelen’s kunst en filosofie verbindt als rode draad de verschillende initiatieven van ondernemers, stad en community.
“Cosmowing is een monumentale totaalinstallatie die een krachtig narratief brengt over verbinding, diversiteit en transformatie. Ik zie het als een broedplaats voor nieuwe ideeën, experimenten, en gemeenschapsontwikkeling, lokaal maar ook globaal. De samenwerking met de stad en haar inwoners maakt het tot een gedeelde toekomst, waarin kunst en gemeenschap hand in hand gaan. Cosmowing kan de stad vleugels geven”, stelt kunstenaar Koen Vanmechelen.
Ook burgemeester Ingrid Kempeneers is tevreden: “De Cosmowing is de volgende van vele mooie aanwinsten op onze Groenmarkt, die sinds de herinrichting openbloeide tot een nieuwe toeristische trekpleister in onze stad. Het is prachtig om te ontdekken, zowel voor Truienaren als toeristen.
Nieuwe intrigerende kunstinstallaties
Cosmowing brengt diverse kunstwerken van Vanmechelen samen in één krachtig geheel, waarin kunst, gemeenschap en creativiteit elkaar versterken. Het project groeit verder uit het Cosmocafé, waar het ‘art of food/food of art concept’ betekent dat het café zelf het kunstwerk is. Het meest opvallende nieuwe werk is ‘CCPPCC’. De gevel van pand nr. 64 werd volledig bezet met azulejos-tegels van portretten uit Vanmechelens gekende, artistieke kippenkruisingsprojecten. Samen met de imposante serre op het dak van dit pand, vormt dit werk de installatie ‘Incubator’. De groene daktuin ‘Cosmogarden’ brengt de natuur binnen in het totaalproject en dient als broedplaats voor creatieve ideeën.
Ook de achterzijde van de panden krijgen een transformatie met kunstwerken die verwijzen naar de projecten waarmee Vanmechelen wereldwijd biologische en culturele diversiteit onderzoekt en verbeeldt. De combinatie van broedlampen, neonwerk en DNA-symboliek (Open Secret) nodigt uit tot gesprekken en creëert een ruimte waarin het leven in al zijn facetten gevierd kan worden. Het nieuwe foodconcept Lucy’s Table vormt tot slot het hart van Cosmowing, met een installatie rond liefde en verbinding.
Lucy’s Table
In Lucy’s Table is de sculptuur ‘In Times of Trouble’ de eye-catcher. Het nieuwe foodconcept, een verborgen schat middenin het huidige Cosmocafé, serveert verrassende gerechten in een ‘barn-inspired’ decor, gekleurd door ingrediënten van hier en uit de hele wereld. De uitbaters van Cosmocafé zetten hier hun schouders onder. De naam verwijst naar ‘Lucy’; Vanmechelens intrigerende kruisingsproject met varkens, waarin hij zijn voortdurende verkenning van genetische diversiteit en interconnectiviteit verder vormgeeft. De centrale kunstwerken tonen twee varkenslichamen die versmelten. De werken vangen de essentie van de periodes waarin grenzen vervagen en identiteiten opnieuw worden gevormd, in liefde en leven.
“We nodigen mensen uit om plaats te nemen in Lucy’s Table, om samen te komen in de diversiteit en te genieten van onze authentieke gerechten gemaakt met eerlijke producten. Terwijl de kunstwerken aan de muur verhalen vertellen over zowel kwetsbaarheid als kracht, en over de oeroude band tussen mens en niet-menselijk dier,” aldus zaakvoerder Quirine Quak. “We werken met een toegewijd en gepassioneerd culinaire keukenteam, onder leiding van ervaren chef-kok Jimmy de Leeuw, en Barbara Wolters. Het team vormt de drijvende kracht achter onze innovatieve en toffe gerechten, waarbij De smaken van Noord Spanje en Frankrijk tot zijn recht komen. »
Geboren uit het verleden
Cosmowing heeft diepe wortels in Sint-Truiden. Vanmechelens eerste publieke en levende kunstwerk waren de kippen in de kooi van het Cosmopolitan Chicken Project, dat op 11 september 2005 op het kerkveld achter de abdijruïne in Sint-Truiden werd onthuld. De Mechelse Fighter, de 8ste generatie in wereldbekende kweekproject, werd er geboren.
Met het project ‘Broeders van de Wereld’ voltrok zich in 2015 in de stad een belangrijke nieuwe mijlpaal in Vanmechelens oeuvre. In een leegstaand pand op de Groenmarkt werd het Planetary Community Chicken (PCC) project geboren. Een initiatief dat lokale en globale gemeenschappen vermengt door middel van kunst en biologie. In januari 2016 zag de eerste kruising tussen Vanmechelens kosmopolitische kunstkip met een lokale commerciële kippen het licht.
“Sint-Truiden is altijd een bron van inspiratie geweest, waar mijn kunst tot leven komt en samensmelt met de gemeenschap. Vanop deze plek kreeg de wereld nieuw leven, nu brengen we de wereld terug naar het plein”, vertelt Vanmechelen.
Met lokale inbreng
Na de succesvolle lancering van het Planetary Community Chicken project kreeg het pand in 2017 een nieuwe bestemming; het Cosmocafé groeide uit tot een plaats van ontmoeting en gesprek, en legde de basis voor wat nu Cosmowing wordt. Vanmechelen’s signature is duidelijk. Cosmowing is vooral een project van mensen en verbinding, waarbij de verschillen in ideeën en inspanningen elkaar versterken, lokaal en globaal. Het project in Sint-Truiden krijgt invulling dankzij Pascal Vossius, die al meer dan 10 jaar bezig is aan dit project, de drijvende kracht achter de Cosmowing.
Mede initiatiefnemer Jens Raskin, Quirine Quak en Eline Laffut werken samen verder voor de verdere invulling en uitbreiding met verschillende lokale ondernemers die ook hun onderdak in Cosmowing hebben én met de stad Sint-Truiden die deze plek als een toeristische trekpleister zal promoten. “Ik ben heel fier dat ik na al die jaren dit prachtig concept letterlijk tot leven zie komen. We hebben er samen met iedereen hard aan gewerkt en ik heb alle vertrouwen dat de Cosmowing en Sint-Truiden elkaar zullen versterken”, aldus bezieler Pascal Vossius.