Op 12 verschillende locaties in heel Limburg werden gisteren (vrijdag 4 oktober) controles gehouden om het fenomeen van de patserbakken aan te pakken. 53 agenten uit 10 Limburgse politiezones en de Federale Wegpolitie kregen hiervoor ondersteuning van enkele experten van andere politiezones en de Vlaamse Belastingdienst. Ook de Limburgse keuringscentra leverden een belangrijke bijdrage. Zij hielden de keuringsstations in Hechtel-Eksel en Alken langer geopend om voorgereden voertuigen onmiddellijk aan een keuring te onderwerpen. De actie werd gecoördineerd vanuit het provinciebestuur.
Het fenomeen van patserbakken is niet nieuw, maar wordt met de jaren steeds groter. Meer en meer stelt de politie vast dat de carrosserie, motor en andere onderdelen van voertuigen getuned worden. Hierdoor veroorzaken ze onder andere een enorme geluidsoverlast door (knallende) uitlaten. Ook zijn getunede auto’s vaker onveilig, want ze reageren bijvoorbeeld anders bij het maken van manoeuvres wanneer ze verlaagd zijn of voldoen niet aan de opgelegde milieunormen. Bijkomend stelt de politie vast dat een groot aantal van deze bestuurders betrapt wordt op onverantwoord en asociaal rijgedrag.
Net zoals de actie in mei, was deze actie een groot succes.
Zo werden er 41 overtredingen op illegale tuning vastgesteld, waaronder niet-conforme uitlaten, ontbreken van de einddemper, verlagingen, spoorverbreders, folie op voorste ramen of koplampen, … 16 voertuigen werden onmiddellijk voorgereden in de keuringscentra, die ook in 15 gevallen een rode kaart oplegden voor deze voertuigen. Daarnaast werden er 2 keuringsbewijzen ingehouden van voertuigen die werden gecontroleerd na de openingsuren van de keuringscentra, deze dienen zich later aan te bieden.
Eveneens waren er 9 voertuigen met vervallen of ontbrekende keuring. Drie van de gecontroleerde bestuurders hadden een rijverbod, een ervan zelfs levenslang. Er werden in totaal 11 voertuigen getakeld.
Van de 394 afgenomen alcoholtesten, waren er 4 positief. Ook werden er 15 speekseltesten afgenomen, waarvan er 10 positief waren. Deze bestuurders kregen een rijverbod van 15 dagen. Ook werden 2 geseinde personen aangetroffen en werden er 46 rijbewijzen ingetrokken voor 15 dagen omdat de bestuurders hun smartphone gebruikten achter het stuur.
De Vlaamse Belastingdienst inde ruim 9 500 euro aan openstaande verkeersbelastingen en 2 600 euro voor vervallen keuringen.