Truineer Nieuws melden?

Buurtbewoners in Halmaal nemen initiatief om buurt veilig te houden

Bewoners van Halmaal richtten een WhatsApp-groep op om kleine criminaliteit helpen tegen te gaan.

Afgelopen zomer werden aan de kerk van Halmaal enkele pogingen ondernomen om de bliksemafleiders van het kerkgebouw te stelen. Om een extra oogje in het zeil te houden in hun buurt en rond het kerkgebouw, richtten de inwoners van het dorp een WhatsApp-groep op. Hiermee willen ze eventuele kleine criminaliteit in de toekomst bestrijden.

Op 7 juni werd voor de eerste keer een bliksemafleider van de kerk van Halmaal gestolen. Het betrof een enkele afleider achteraan het gebouw. Twee weken later, op 24 juni, werden nog eens twee afleiders gestolen, waardoor de kerk nu drie van de oorspronkelijk vijf afleiders mist. Een camera plaatsen aan de kerk was op korte termijn geen optie, dus zochten de inwoners van Halmaal naar een tussenoplossing. Zo ontstond een lokale WhatsApp-groep waarin bewoners elkaar kunnen waarschuwen als ze iets verdachts in de buurt opmerken. Zulke buurtwachtgroepen worden altijd door de buurtbewoners zelf opgericht.

“Halmaal is een veilig dorp, waar nauwelijks overlast of criminaliteit voorkomt,” vertelt Basile Moyaerts, de initiatiefnemer van de WhatsApp-groep. “Maar af en toe passeren hier mensen die iets kleins uithalen, en daar willen we ons beter op voorbereiden.” Een buurtpreventiegroep is niet nieuw; ook in andere deelgemeenten zijn zulke groepen opgericht, meestal met succes. In de deelgemeente Aalst werd in april bijvoorbeeld ook al een buurtpreventiegroep opgericht na enkele inbraken in het dorp.

Ook in Halmaal kan het initiatief als succesvol worden beschouwd. “Aanvankelijk hoopte ik op ongeveer 30 deelnemers, maar inmiddels zijn we gegroeid tot meer dan 70 leden, die zich allemaal netjes aan de regels van de groep houden,” vertelt een tevreden Moyaerts.

Sinds de oprichting van de groep zijn er geen pogingen meer ondernomen om de bliksemafleiders van de kerk te stelen. Deze worden ook vervangen, zodat er bij een eventuele blikseminslag op de kerktoren, het hoogste punt van het dorp, geen brand zal ontstaan. Ook andere criminaliteit is sindsdien niet meer waargenomen in het dorp.

“Zulke WhatsApp-groepen stellen ons in staat om ons te wapenen tegen kleine criminaliteit en tegelijkertijd het veiligheidsgevoel te verbeteren. Het is en blijft niet de bedoeling om zelf politieagent te spelen, maar alleen om dingen te melden. De groep kan ook worden gebruikt om hulp te bieden bij bijvoorbeeld overstromingen”, concludeert Moyaerts.