Truineer Nieuws melden?

Wat was dat geschenk voor Simon nu eigenlijk?

Ereburger Simon Mignolet kreeg als geschenk van de stad een toch wel bijzonder geschenk. Kunstenaar Raf Roefflaer legt uit.

Tijdens de onvergetelijke huldiging van Simon Mignolet als ereburger van Sint-Truiden, reikte de stad één van mijn beeldjes uit.
Slechts weinige Truienaars kennen het wonder van Trudo en het Woeste Varken:
Een godvruchtig man Godmundus, vroeg aan Trudo om hem en zijn huis te komen zegenen. Nadien zei hij tegen Trudo: ” Ik heb één zwijn aan u gewijd, maar het is zo onrustig dat ik het niet aan u kan meegeven. Het leeft als een everzwijn alleen in de bossen. Trudo antwoordde: “Als je het varken aan mij hebt voorbehouden, kan God zijn woestheid in kalmte omzetten.” De heilige man zegende allen en keerde terug naar het klooster. Daar vond hij het varken liggend bij de ingang, zo rustig, dat het nadien niet uit het klooster wou weggaan.
Het beeldje toont een statige Trudo met zijn kerkje tussen drie wel heel enthousiaste varkentjes, klaar om getemd te worden.