Truineer Nieuws melden?

Vestingfeesten in Zoutleeuw

Gisteren waren heel Zoutleeuw en haar bezoekers in de ban van de ‘Vestingfeesten’.

© Solange Swinnen

Afgelopen weekend was Zoutleeuw het decor van de 19e editie van Historia Mundi, een evenement dat de geschiedenis iin al zijn facetten evoceert.  Dit evenement is trouwerns uniek en vindt  éénmaal per jaar in België plaats. En dit jaar vond het dus plaats in de stad Zoutleeuw. Daar verzamelden zo’n 1000 deelnemers uit België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en heel wat andere Europese landen neer. Ze toonden diverse ambachten en demonstraties van historische gevechten, en er waren ook workshops en initiaties.

We zagen dat diverse tijdsperiodes aan bod kwamen met ondermeer de Kelten, Romeinen, Vikingen, Vroege Middeleeuwen, Late Middeleeuwen, Renaissance, Schotse Highlanders, 18° eeuwse Burgerij, Woodland Indianen, French and Indian War, Kolonisatie van Amerika, Napoleonisten, Trappers en Plains Indianen, Civil War, Cowboys, 1° en 2° wereldoorlog, enz…
We zagen ook diverse demonstraties. Niet alleen het kampleven uit de desbetreffende periodes werd aan het publiek voorgesteld, maar ook bijbehorende ambachten zoals blank- en indiaans handwerk, pottenbakken, houtbewerking, smederij, om er maar enkele te noemen. Daarnaast worden ook een aantal historische gevechten, steekspelen, driloefeningen en duels gedemonstreerd en de unieke klederdracht van toen. (Bron: FB/Alex-Wendy)
Kan een afbeelding zijn van 3 mensen en tekst
Foto: Solange Swinnen