Truineer Nieuws melden?

Unieke CD-opname met oudste orgel van het land

Naar aanleiding van een CD-opname in de kerk van Schurhoven kan je maar best rekening houden met deze verkeersmaatregelen.

Het betreft een opname van een CD met muziek op het oudste orgel van ons land

Nauwelijks enkele honderden meters van de prachtige Begijnhofkerk van Sint-Truiden  (UNESCO-werelderfgoed!) en het inmiddels wereldbekende Ancion-orgel uit 1654, staat de  Sint-Jacobuskerk van Schurhoven. Laat nu net daar een tweede orgel van dezelfde  orgelbouwer staan, Ancion dus, maar volgens de specialisten nog zowat 20 jaar vroeger  gebouwd, omstreeks 1635. Daarmee beschikt Sint-Truiden over de twee oudste, in hun  geheel bewaarde orgels van heel Vlaanderen, feitelijk van het voormalige prinsbisdom Luik  en van de Zuidelijke Nederlanden. Dit doet Sint-Truiden als monumentenstad alle eer aan.

Tot voor enkele jaren was het nog niet duidelijk welk van beide instrumenten nu echt het  oudste zou zijn. De voorbije jaren werd het orgel van Schurhoven echter grondig onderzocht  en gerestaureerd, feitelijk gereconstrueerd, helemaal naar de oorspronkelijke toestand.  Daarbij groeide de veronderstelling – harde bewijzen zijn er daarvoor nog niet – dat dit  instrument wellicht tussen 1630 en 1635 werd gebouwd. De gelijkenissen met het orgel in de  begijnho9erk zijn bijzonder treffend, ook al is het orgel in Schurhoven voorzien van een  pedaalklavier. Verder komen de disposi6es (dit zijn de verschillende klanken van het orgel) van beide instrumenten min of meer overeen.

Christian Ancion was een 17de-eeuws orgelmaker, gevestigd in Hoei (Huy). Er zijn van hem  orgelbouwactiviteiten bekend van ca. 1632 tot ca. 1662. Zijn zoon (of broer?) Remy Ancion  zette na 1662 het atelier verder. Er zijn nog slechts twee orgels van de familie Ancion bekend,  allebei staan ze in Sint-Truiden, hetgeen een merkwaardige, unieke situatie is in de  orgelwereld.