Truineer Nieuws melden?

Truienaar schrijft open brief naar aanleiding van BK Chilipeppers eten

De Truiense ex-verpleger Jo Riobijns, ook vrijwilliger bij o.a. Caritas, Rode Kruis, vaccinatiecentrum Corona … is boos en stelt zich vragen over het inzetten van het Rode Kruis bij een kampioenschap zoals Chilipeppers eten. Wat vinden jullie?

Sint-Truiden, 26.06.2024

 

 

Open brief

Na het nieuws op regionale en nationale zenders, zaterdag 22 juni, over het BK Chilipeppers eten, moet me toch iets van mijn hart. Als gewezen verpleegkundige en vrijwilliger in diverse organisaties waaronder het Rode Kruis, was ik verbouwereerd en onaangenaam verrast over wat ik daar zag. Jawel, natuurlijk gun ik iedereen zijn pleziertje, al stel ik mij vragen bij dit soort evenementen Zeker wanneer je bekijkt wat de gevolgen kunnen zijn van dergelijke wedstrijdjes voor de gezondheid van de deelnemers in kwestie (ook al zijn chilipeppers an sich best wel gezond).  En geloof me, ik sta niet alleen. Veel medici kijken hiernaar met grote ogen en open mond.

Toen ik dan ook hoorde dat de afvallers onmiddellijk werden bijgestaan door het Rode Kruis, zakte mijn broek toch af. Is dat de taak van het Rode Kruis? Moeten wij daarvoor giften overmaken en stickers kopen? Sorry, maar dat gaat er bij mij niet in. Iedereen moet toch ergens aanvoelen dat het niet oké is om een non-profitorganisatie als het Rode Kruis in te zetten bij een evenement waarbij elke ‘gezonde’ burger zich toch vragen bij stelt, zeker bij de relevantie ervan, om nog te zwijgen van het opzet. Ik zie trouwens dat dit soort evenementen en de gekte daarrond alleen maar toeneemt. Ik denk dan aan kampioenschappen frikandellen, knoflook, hotdogs of wat dan ook. Maar als daar onze donaties daarvoor moeten voor dienen, dan weet ik het niet meer. Ik vind bovendien dat het Rode Kruis echt wel op andere plaatsen thuishoort.

Ik heb er alle begrip voor dat mensen hier anders kunnen over denken, maar wat is het volgende?

 

Jo Robijns