Truineer Nieuws melden?

‘Simon Mignolet Truineer, Limburger, wereldburger & en nu ook ereburger’

Waar was dat feestje? In Sint-Truiden was dat feestje. Het begon met een onvergetelijke huldiging van Simon Mignolet als ereburger (red. 14de ereburger van onze stad), het eindigde met een klinkende overwinning van de Rode Duivels tegen Roemenië. Dit was een avond die we niet snel zullen vergeten op een markt die helemaal vol was gelopen (red. 4500 à 5000 supporters).

© Kevin Vanhees

Nog voor zeven stroomde het volk toe op de Grote Markt van onze stad. Want wie wilde het feest missen dat de organisatoren van Bar Berlin hadden opgezet voor de viering van het ereburgerschap van Simon Mignolet?  Hij mag dan wel lang weg zijn bij STVV, voor alle Truineers en Truinoskes blijft hij één van hen, voor het leven, en dat was ook te merken.

Dat bleek helemaal tijdens een grootse show die de organisatoren hadden opgezet om Simon Mignolet in de kijker te plaatsen, aan elkaar gepraat door Christoph Stienlet die we o.m. kennen van het tv-programma Foute Vrienden. Eerst werd de ganse familie van Simon Mignolet op het podium geroepen. De doelman reageerde meteen zichtbaar ontroerd: “Ik geniet vandaag gewoon van het moment en ben blij met het ereburgerschap dat deze stad me toekent. Maar waar het echt om draait zijn de mensen hier achter mij. We hebben een mooi leven, een gelukkig gezin, en zijn allemaal gezond. Dat is waar het echt om draait.”  Of hij ooit terugkeert naar Sint-Truiden wou Stienlet nog weten, met een knipoog richting aanwezige STVV-supporters. “Naar Sint-Truiden zal ik sowieso terugkeren. Want we zijn hier aan het bouwen”, glimlachte Simon. “Als je bedoelt of ik ooit naar STVV terukeer… In het voetbal telt alleen vandaag en morgen. En dus concentreer ik me helemaal op Brugge waar ik me op alle vlakken thuis voel en waar ik nog twee jaar onder contract lig. Daarna weet je maar nooit”, liet hij alle mogelijkheden open.

Voorzitter Bart Verhaeghe van Club, coach Nicky Hayen en ploegmaar Dennis Odoi hoorden het allemaal graag. Want ook zij konden natuurlijk niet op het feestje ontbreken. Intussen verliet de familie Mignolet het podium om plaats te maken voor een line-up van burgemeester & schepenen. Na een videoshow met mooie momenten uit het leven van Big Si brak het moment aan dat Simon het ereburgerschap officieel zou worden toegekend. Een moment dat net zoals bij de 13 vorige ereburgers gepaard ging met grote beloften vanwege de stad.  Hilde Vautmans:  “We gaan hier in Sint-Truiden samen met de Voetbalbond op zoek naar een ‘plein’ dat we jouw naam willen geven en wij hebben ook een jeugdtornooi waaraan we je naam willen koppelen.” Vautmans voegde daar echter ook meteen een tegenprestatie aan vast: ” Wij vragen je van onze kant om in de zomer mee te komen voetballen in onze sportbubble, om dagelijks drie stukken appel en peer te eten en -vervolgens met een kwinkslag- te ontdekken waar je best koffie drinkt in Sint-Truiden.” Dan was het tijd voor het officieel moment waarbij Vautmans en burgemeester Ingrid Kempeneers een kunstwerk van de Truiense kunstenaar Raf Roefflaer (Captain Bebop) en de officiële oorkonde aan Simon overhandigden. De handen gingen luid op elkaar.

Na alweer een video met mooie momenten, passeerden nog een aantal coryfeeën de revue of kwamen die op het grote scherm aan het woord vanuit de VIP-tent. Zo bijvoorbeeld Guido Brepoels, en teamgenoten Peter Delorge,Wim Mennes en Dries Deferm die herinneringen ophaalden aan hun tijd met Simon op Stayen. Delorge overhandigde in naam van de ploeg van toen het jubileumboek ‘100 jaar STVV’ en een fles STVV-gin aan Simon. Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge, die voor deze unieke viering speciaal naar Sint-Truiden was gekomen, stak zijn bewondering voor zijn doelman niet onder stoelen of banken. Voormalig bondscoach Georges Leekens bewierookte de kwaliteiten van Big Si als sportman en als mens, op en naast het veld. Tussendoor kon een gelukkige nog een gouden munt winnen, geschonken door juwelier Christian Yans, en dit door een gesigneerde bal te vangen. “Een 18 karaat munt”, vertelde Yans, overigens een kanarie in hart en nieren. “Een uniek stuk want met de hand gegraveerd en met de beeltenis van, jawel, onze Simon.”

Maar dan waren er ook nog de momenten waarbij Big Si toch weer zichtbaar ontroerd geraakte. Dat zagen we bij mooie woorden van jeugdvrienden die één na één op het grote scherm verschenen, maar zeker ook toen vrienden-fans van Sunderland in levende lijve op het podium verschenen. Simon genoot, hij genoot zoals hij al bij de opening van de avond gezegd had van het moment. Afsluiten deed hij zelf, in zijn intussen alom bekende stijl, met een dankwoord aan iedereen die hem lief was, aan de fans, aan de organisatoren, aan de stad die hem dit ereburgerschap had ‘gegund’.

Intussen was het tijd geworden voor België-Roemenië. Hoe die wedstrijd afliep, weten we intussen. Maar wat ons zal bijblijven waren de intense momenten met Simon en, jawel, de momenten waarop Joeri Tielemans en Kevin De Bruyne de Rode Duivels naar de hemel knalden en de massa op de Grote Markt in extase brachten. Wat een sfeer, wat een feest. Waar was dat feestje? Hier was dat feestje! En er komt er nog minstens eentje aan, woensdag tegen Oekraïne. Aftrap 18 uur.

 

Tekst Philip Kevers – Foto’s Kevin Vanhees

 

 

Lijst ereburgers stad Sint-Truiden

 • 1998: Hilde Houben-Bertrand, provinciegouverneur
 • 2002: Jacques Waldeyer, bevelhebber militaire basis Brustem
 • 2005: Koen Vanmechelen, kunstenaar
 • 2006: André Schotsmans, deken
 • 2008: Albert Soenen, professor
 • 2010: Frank De Winne, astronaut
 • 2011: Michaël Roskam, regisseur
 • 2012: Désiré Collen, professor
 • 2018: Toni Coppers, schrijver
 • 2018: Kim Duchateau, striptekenaar
 • 2018: Paul-François Vrancken, champagnebouwer
 • 2021: Nina Derwael, gymnaste
 • 2021: Odilon Polleunis, voetballer
 • 2024: Simon Mignolet

 

 • Simon Mignolet zag het levenslicht in Sint-Truiden op 6 maart 1988. In 1994 startte Mignolet bij de jeugd van Brustem VV, daarna doorliep hij de jeugdreeksen bij KSK Tongeren, Sporting Aalst en STVV. Tussen 2006 en 2010 kwam Mignolet uit voor het eerste elftal van STVV waarna hij getransfereerd werd naar het Engelse Sunderland AFC (2010-2013) en vervolgens naar Liverpool FC. Mignolet speelde tussen 2003 en 2010 talrijke wedstrijden bij de jeugdelftallen van de Rode Duivels en op 25 maart 2011 maakte hij zijn debuut bij de Rode Duivels tegen Oostenrijk. Hij speelde uiteindelijk 35 interlands voor de Rode Duivels. In 2019 keerde hij terug naar België toen hij bij Club Brugge een 5-jarig contract ondertekende, intussen verlengd tot 2026. .

 

 • Zijn palmares is indrukwekkend (brond: wikipedia)