Truineer Nieuws melden?

Provincie herwaardeert Nieuwenhoven en hoe

In Nieuwenhoven maken ze momenteel werk van een nieuw onthaalgebouw van 556 m2, waarvan 165 m2 kantoren, 186 m2 publieke ruimte en een terras van 421 m2

© Jenny Wintmolders/Truineer

 

  • 1-laagsgebouw (= integraal toegankelijk) met een glooiend dak (grind ballast) dat het uitzicht bepaald
  • Nieuw onthaalgebouw van 556 m2, waarvan 165 m2 kantoren en 186 m2 publieke ruimte en een terras van 421 m2
  • Horizontale inbedding in het landschap, waarbij de aandacht gefocust blijft op de omliggende boslandschappen
  • Gebouw als een vlonder ingepland aan de vijver, in dialoog met de twee erfgoedvolumes op de site
  • Gebouw op palen (schroefpalen), zwevend boven het landschap + inplanting in een overstromingsgebied
  • Circulaire, bio-based materialen:
    • geen gebruik van beton (stalen schroefpalen als fundering i.p.v. betonnen paalfundering)
    • houtskeletbouw (demonteerbare constructie)
    • wanden opgebouwd uit hennepblokken (isolatie) met traskalkbepleistering (gevelafwerking)
  • Geen fossiele brandstoffen, wel zonnepanelen + aquathermie (vijverwater als warmtebron voor het verwarmen en koelen van het gebouw)

Bestaand patrimonium

Boswachterswoning (huidig bezoekerscentrum)

De bestaande bijenhal van de imkers wordt afgebroken en krijgt een nieuwe plek in de huidige boswachterswoning. Verder zal er in een overdekte picknickruimte in de boswachterswoning worden geïntegreerd.

Werkliedenloods

De huidige werkplaats voor de groenarbeiders van het Provinciaal Domein Nieuwenhoven blijft behouden in de bestaande werkliedenloods. Initieel had het consortium in het gunningsdossier deze functie gekoppeld aan het nieuwe bezoekerscentrum maar om logistieke redenen (zone rond vijver = natste zone van het domein) en om leegstand te voorkomen werd beslist de huidige werkliedenloods op te frissen zodat zij haar huidige functie kan behouden.

 

 

Meer info via: https://www.limburg.be/Limburg/bouwt/Sites/Nieuwenhoven