Truineer Nieuws melden?

Jef Odeurs 40 jaar bij Keizerlijke Commanderie

Jef Odeurs uit Bevingen is door de Keizerlijke Commanderie gevierd wegens 40 jaar lid.

Volgend jaar bestaat de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie 50 jaar. Ze werd gesticht op 23 juni 1975 in een hotel op de Grote Markt. Er is nog één probleempje: wat gaan ze met de titel “koninklijke” doen, want Koninklijke Keizerlijke Commanderie  ligt niet goed in de mond en klinkt wat tegendraads. Maar hun verjaardag vieren de maarschalken van de Commanderie elk jaar, dit jaar dus hun 49ste, met een mis voor de overledenen en een etentje.

Een van de maarschalken werd in de bloemen gezet. Jef Odeurs is namelijk al 40 jaar lid van de Commanderie. Met zijn 37 was hij toen een van de jongste maarschalken ooit. Jef is landbouw- en scheikunde-ingenieur en velen zullen zich hem herinneren als leerkracht in de vroegere Tuinbouwschool (nu Hasp-O Stadsrand) in Sint-Truiden. Daarnaast was Jef ook fruitteler en zeer actief binnen de Belgische Fruittelersorganisatie (BFO-OFB) en de Limburgse Vriendenkring van bio-ingenieurs. Tijdens zijn actieve periode was hij ook nog lid van de Raad van Bestuur en voorzitter van de toenmalige BFV.

Momenteel is hij de maarschalk met de meeste jaren op de teller. Het was Jef Odeurs die met de idee kwam om jaarlijks het primeurfruit, appelen en peren van Haspengouw, aan de koning aan te bieden. Maar via zijn goede relaties met het VBT, de koepel boven alle groente- en fruitveilingen van ons land, zorgde hij ervoor dat de stad op 27 september 1977 een zevende reus kreeg, namelijk Elsanta, genoemd naar dé aardbei van de jaren ’90.  Gedurende vele maanden trok hij ten strijde voor een fruitmonument op de rotonde van Staaien, dat er uiteindelijk wegens geldgebrek vanwege het stadsbestuur niet kwam. Binnen de Commanderie was Jef Odeurs ook nog voorzitter van 2008 tot 2009 en momenteel is hij maarschalk-kanselier, belast met het bijhouden en beheer van het materiaal van de Keizerlijke Commanderie.

Aan een viering had Jef nooit gedacht, bescheiden zoals hij steeds is en was, geen tafelspringer maar een gedegen fruitkenner die ook op het internationale toneel zijn rol speelde tijdens de vaststelling van de Europese oogstvooruizichten.

Toen Jef de Commanderie vervoegde, was die organisatie nog maar 9 jaar jong. “In die zin is Jef, naast Firmin Aerts onze eregrootmaarschalk, het geweten van de Commanderie, een man die extremen schuwt en steeds het compromis zoekt. Hij is het schoolvoorbeeld van een maarschalk van de Keizerlijke Commanderie: maarschalk word je niet uit ambitie maar omdat je gevraagd wordt. Maarschalk ben je niet uit prestatiedrang maar uit liefde voor het fruit en Haspengouw. Maarschalk zijn is geen taak of opdracht, maar een eer”, loofde voorzitter Jos Lacroix hem tijdens zijn korte viering.

Tekst binnen gezonden doro Jos Lacroix