Truineer Nieuws melden?

Internationale sprekers, insectensafari’s & topacademici voor Vrijstaat Puur Natuur

23 juni, van 12 tot 20 uur: Vrijstaat Puur Natuur met Sterrin Smalbrugge, Peter Berx & Kristien Brans.

Wat vorig jaar nog begon als een avondje insectenspeuren, groeide op een jaar tijd uit tot een heuse familiedag vol activiteiten.

“Het was geweldig om te zien hoe die kindjes dolenthousiast terugkwamen van die insectensafari’s.” zegt Stéphanie Ectors, vrijwilliger bij Vrijstaat A. “We hadden geen idee dat daar zoveel vraag naar zou zijn.” “Toen ik met het idee van de insectensafari’s kwam was de rest van het team direct gecharmeerd, maar ze wisten niet goed wat te verwachten. Tegen het einde van die regenachtige dag waren we evenwel unaniem: hier moeten we meer mee doen!” zegt bezieler Boris Lammens. “En dus gaan we dit jaar voor een volledig programma dat draait rond biologie en biodiversiteit.”

Sterrin Smalbrugge, in Nederland bekend om haar dierenpodcasts voor kinderen en haar deelname aan Expeditie Robinson, zal een lezing geven over de lievelingsdieren van de leerlingen uit Sint-Truiden.. “Alle kinderen die in Sint-Truiden naar de lagere school gaan kregen een tekenblad mee naar huis met de vraag om hun lievelingsdier te kiezen. Met die tekeningen gaat Sterrin nu aan de slag om een interactieve show te maken. Het wordt heel erg leerrijk en boeiend.” gaat Boris verder. “We kregen al heel wat mooie creaties binnen, maar blijf ze gerust doorsturen naar info@vrijstaata.be ”

Ook Peter Berx zal weer aanwezig zijn met zijn insectensafari’s. “Nu ik voltijds lesgeef, had ik mijn activiteiten wat afgebouwd, maar tegen dit initiatief kon en wilde ik geen nee zeggen. Het stadspark zal een ideale plek zijn om insecten te zoeken. Ik hou ervan om kinderen te verbazen met wat ze allemaal aan kriebelbeestjes uit een boom kunnen schudden.”

Voor de oudere kinderen en de ouders zijn er korte lezingen van Kristien Brans, Truiense en professor aan de VUB en haar academische vrienden. “We vertellen behapbare verhalen over stadsnatuur, de cacaoplant en nog veel meer.” vertelt ze. “Allemaal volledig wetenschappelijk onderbouwd en toch licht genoeg gebracht dat iedereen het begrijpt.”

Deelname aan dit alles is volledig gratis, maar inschrijven voor de lezing van Sterrin en de insectensafari’s is wel gewenst. “Vorig jaar waren we op een paar dagen uitverkocht. Om geen kinderen teleur te stellen vragen we dit even te doen via onze website Vrijstaat Puur Natuur – Vrijstaat A of via mail op info@vrijstaata.be .

Praktisch: Sterrin Smalbrugge om 13u, insectensafari’s doorheen de namiddag, Vrijstaat A in het oude Technicum, bereikbaar via het Stadspark of Gildestraat 22.