Truineer Nieuws melden?

Opnieuw nationaal basket in onze stad

Een nieuwe voorzitter, een nieuw bestuur én meteen een promotie naar de derde nationale of de Topdivisie Men II. Topbasketbal is weer helemaal terug in de hoofdstad van Haspengouw. Doorheen dat succes één rode draad: voluit inzetten op eigen jeugd. Stof genoeg voor een babbel met voorzitter Brent Bals en penningmeester Johan Claus.

 

KSTBB NA PROMOTIE: “WIJ GAAN DE TOEKOMST VAN DE CLUB NIET HYPOTHEKEREN DOOR ONS IN EEN AVONTUUR TE STORTEN”

 

 

Jullie komen van ver?

“Bwa, kwestie van hoe je het bekijkt. KSTBB speelde natuurlijk ooit in de hoogste klasse. Maar intussen overleefden we als club onder meer een degradatie naar tweede klasse, een vrijwillige degradatie tot zelfs derde provinciale en twee fusies. Je kan het een woelige geschiedenis noemen maar wij merken dat STBB vandaag levendiger is dan ooit.”

Hoe hebben jullie dat klaargespeeld?

“Dat dateert natuurlijk niet alleen van het laatste jaar. Een grote verdienste gaat naar alle bestuursleden die vóór ons de touwtjes in handen hadden en vooral naar ex-voorzitter Ludo Van Beeck die van KSTBB zijn levenswerk maakte. Hij koos ervoor de tering naar de nering te zetten en vol te gaan voor eigen jeugd. Zo speelden we het toch mooi klaar om van tweede provinciale op te rukken naar de landelijke afdeling. Hiervan speelden we vijf seizoenen in acht jaar tijd in eerste landelijke.”

 

Tering naar de nering

Intussen hebben jullie overgenomen?

“Dat klopt. Ludo heeft na decennia een punt gezet achter zijn voorzitterschap. Wij hebben meteen werk gemaakt van een nieuw bestuur en de structuur verder geprofessionaliseerd. Intussen hebben wij twaalf jonge bestuursleden en zijn de verantwoordelijkheden duidelijk verdeeld. Er zijn diverse cellen met elk aparte opdrachten: sportief, marketing, transfers, communicatie, organisaties (feestcomité) etc. Maar voor het overige gaan we op de ingeslagen weg verder. We blijven de tering naar de nering zetten en geloven in eigen jeugd. Dat vertaalt zich ook in cijfers. Wij hebben een 160-tal basketters waarvan 120 jeugdspelers. En we beginnen van de U6 tot senioren met A,B,C en D-ploeg. Zo kan iedereen basketballen op zijn niveau.”

Hoe pakken jullie het sportief aan?

“Met een doorgedreven visie, voornamelijk gebaseerd op een intense en professionele jeugdwerking onder leiding van onze jeugdverantwoordelijke Maarten Massoels. Met bekwame en hoog-gequoteerde trainers proberen we eigen jeugd zoveel mogelijk te laten functioneren en te integreren in de club. Daar begint alles mee. Dat we vandaag promoveren van eerste landelijke naar de topdivisie II is in grote mate hieraan te danken. Met hoofdzakelijk eigen jeugd hebben we de promotie naar landelijke behaald. Op alle niveau’s pakken we het op dezelfde manier aan en wordt er ook op dezelfde manier getraind. Want we willen zoveel mogelijk jeugdspelers zien doorgroeien naar onze eerste ploeg. Stappen we bijvoorbeeld af van de zoneverdediging, dan zal dat herkenbaar zijn in alle categorieën. Iedere coach traint dus op dezelfde manier.”

 

“KSTBB heeft een 160-tal basketters waarvan 120 jeugdspelers. Iedereen kan basketten op zijn niveau”

110.000 euro

Ik kan me toch moeilijk voorstellen dat dit vol te houden is naarmate je hoger speelt?

“Dan spreek je over onze ambities? Kijk, wat je uitspreekt moet je ook kunnen waarmaken, niet alleen sportief, ook financieel. Ludo Van Beeck heeft onze club financieel weer op poten gekregen, wij gaan zijn en ons werk niet op de helling zetten door zotte dingen te doen. Ambitie om te promoveren was er natuurlijk wel maar zeker geen must. Nu, in de topdivisie, willen wij op de eerste plaats geen slecht figuur slaan en groeien richting een stabiel team en middenmoter. Daarvoor blijven we rekenen op onze coach, Bart Bormans die intussen bij het meubilair hoort want hij is al 7 jaar bij ons. Dat zorgt voor stabiliteit en vooral continuïteit. Hij kent het huis en de kwaliteiten van de spelers hebben geen geheimen voor hem. Het voorbije seizoen was ons voordeel dat de jongens op de bank even sterk waren als de basisspelers. Dat heeft meer dan eens het verschil gemaakt. Dat gaan we mits een aantal gerichte versterkingen zo behouden. Maar verwacht van ons geen gekke dingen. We zullen geen buitensporige bedragen besteden aan spelers. We gaan ons niet in een avontuur storten.”

Welk budget hoort daarbij?

“Wij hebben geen geheimen. Dit seizoen schommelde dat rond de 110.000 euro. Ik zie vertwijfeling in je gezicht (lacht). Vergelijk de bedragen in het basket aub niet met die in het voetbal. Hoe dan ook, het blijft een mooi bedrag, met dank vooral aan onze vele trouwe sponsors. Voor volgend seizoen willen we dat natuurlijk wat optrekken. Er is zeker groeimarge en de promotie naar de topdivisie opent ook extra deuren. Daarnaast kunnen we via allerhande activiteiten de pot nog wat aandikken.”

 

“Onze club geeft waarden als diversiteit en respect mee” 

Sociale rol

En wat doet de stad voor het basket. Grote broer KSTVV kreeg wel sponsoring?

“Laat ons zeggen dat de samenwerking met de stad goed verloopt. Maar wij steken niet onder stoelen of banken dat de sporthal wat zou mogen worden opgefrist en dat we wel wat extra steun zouden willen en ook verdienen. Omdat we de kaart van de jeugd trekken spelen wij ook een belangrijke sociale rol. Wij halen de jongeren van straat, bieden hen sportbeleving aan op alle niveau’s én niet te vergeten kameraadschap. Voor iedereen hebben wij wel een plaatsje waarin hij of zij zich goed voelt. We fungeren echt als een hechte familieclub waarin we ook waarden als diversiteit en respect meegeven.”

En intussen kijken jullie vol vertrouwen uit naar volgend seizoen?

“Vast en zeker. Wij hebben intussen op sportief vlak al bewezen dat wij het niveau van de nieuwe reeks aankunnen. Zo wonnen we ondermeer al in de beker tegen Hasselt, Stevoort en Tongeren. Natuurlijk is een competitie wat anders, dat beseffen we wel. En dan is er nog de financiële uitdaging. Zo heb je voor een deelname aan een topdivisie een licentie nodig. De Federatie wil immers zeker zijn dat de ploegen die deelnemen ook in staat zullen zijn het seizoen uit te spelen. Het behalen van die licentie is een enorme uitdaging. Maar ook dat zullen we positief afsluiten.”

 

PRAKTISCH

 

Gegevens ontstaan

Sint-Truiden Basket Ball (KSTBB) werd gesticht op 13 augustus 1947 en sloot aan bij de
KBBB op 15 augustus 1947. De grote bezieler was een Franstalige officier, Louis Levaux,
een ex-internationaal en toenmalig Onder Luitenant bij de Belgische Luchtmacht te
Bevingen.

Bestuur KSTBB

Brent Bals (voorzitter)
Johan Claus (penningmeester)
Arne Lowier (ondervoorzitter)
Hans De Smet (secretaris)
Maarten Massoels (jeugdcoördinator)
Gregory Flossy
Peter Vandevelde
Jan-Pieter Libens
Lars Janssens,
Jan Vandersmissen
Gert Vandormael
Michiel Surinx.
Feestcomté diverse leden onder leiding van Wendy Ools Wendy Flossy

Contactgegevens

info@kstbb.be
www.kstbb.be
https://www.facebook.com/KSTBBvzw