Truineer Nieuws melden?

Nieuwe trends in barbecue

GELEZEN IN DEN TRUINEER: Bbq-specialist Wim Bloemen maakt je wegwijs in de nieuwe Bbq-trendsen weet ons te vertellen dat je zelfs met een app je barbecue kan aansturen.

De zomer komt er nu wel aan en dan staat de afgestofte barbecue al klaar voor heel wat lekkers. Met Wim Bloemen, Head Grillmaster voor Weber BeLux, peilden we naar de nieuwe trends in de barbecuewereld. Wim was voorheen succesvol wedstrijdbbq’er en organiseert nu samen met zijn echtgenote Esther Snykers workshops op locatie en in de Burn Kitchen bij hem thuis. Hij focust ook op leuke, toegankelijke gerechten, die je op eender welke BBQ kan klaarmaken.

Vertel ons eerst en vooral welke barbecue je verkiest? “Barbecuën op houtskool, gas, elektrisch of op pellets hebben allen hun voor- en nadelen. Wie graag met vuur speelt, gaat uiteraard voor houtskool maar daar heb je toch wel wat techniek voor nodig en het vuur onder controle houden is ook niet zo simpel. Een gasbarbecue daarentegen gaat snel aan en is makkelijk en proper. Elektrisch barbecuën is meestal compact en laat zich ook mak- kelijk bedienen. Dan heb je ook nog de pelletsbarbecue wat mijn voorkeur wegdraagt omdat de aroma door het gebruik van hout echt uniek is. Ik doe hier tijdens de workshops wel eens aan blinde smaaktesten en het is vaak totale chaos want zelden weet iemand op welk soort barbecue het gerecht is klaargemaakt.”

Wat zijn de nieuwste trends in 2024?

Barbecuën is niet meer gebonden aan de Wij geven het hele jaar door workshops. Mijn slogan: “Buiten koken? I love it.”

Met een barbecue met een deksel creëer je een Een model met een thermometer is haast onontbeerlijk en weersta aan de verleiding om het deksel om de 5 min te openen.

Samen grillen rond een Ofyr is ook hot en schept uiteraard een grote beleving maar barbecuën zonder deksel houdt toch beperkingen

Vegetarisch grillen lijkt ook een trend te worden maar ik heb zo mijn twijfels, ik combineer het ook wel met andere De voorbije jaren raakte het nog niet echt van de grond.

Bij Weber stellen we vast dat een gasbarbecue populairder is dan ooit in België. Maar in andere landen is dat niet Ik heb daar echt geen sluitende verklaring voor.

Technologie evolueert Mijn elektrische barbecue is wifi-gestuurd, waardoor ik de instellingen kan regelen en wacht op een alarm om het deksel te openen. Thermometers met een bijbehorende app zijn alomtegenwoordig.

Draaispitten worden steeds populairder, vooral voor het bereiden van kip of gyros. Het voordeel is dat het vlees gelijkmatiger gaart en minder snel uitdroogt onder de

De rechthoekige plaat van een plancha van Weber kent ook meer en meer Je kan er binnen een korte tijdspanne smaakvolle gerechtjes op klaarmaken.

Neem eens de tijd om een groot stuk vlees langzaam te laten garen op een temperatuur van 150°C. Het vlees zal malser en sappiger van de barbecue

Wat wel altijd zal blijven: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Als je met een goed product werkt, is het makkelijker om er op de barbecue iets leuks van te

 

“Twee jaar geleden heb ik mijn eigen kruidenlijn ontwikkeld”

 

Je verkoopt ook je eigen kruiden en sauzen?

“Dat is eigenlijk één van mijn grootste bezigheden: BURN Seasonings & Sauces. Je kan ze online bestellen op mijn website of terugvinden in een 50-tal winkels over het hele land. Hier in Sint-Truiden kan je ze kopen bij AVEVE Brustem en nu ook in de Carrefour Terbiest. Twee jaar geleden heb ik mijn eigen kruidenlijn ontwikkeld. Ik zocht en vond een goede leverancier, heb dan zelf een recept gemaakt en de smaken uitgetest. De sausen maak ik ook allemaal zelf, wat uiteraard een serieuze voorbereiding en afwerking vraagt, allemaal onder het goedkeurend oog van het FAVV.

Meer info over de workshops bij Wim zelf, op locatie barbecuën, take-away én kruiden en sauzen op www.burn-bbq.be