Truineer Nieuws melden?

Hoopvol nieuws voor longkankerpatiënten

Goed nieuws vanuit ons ziekenhuis. Nieuwe combinatietherapie bij longkanker vermindert kans op herval na operatie.

Hasselt, 3 mei 2024 – Patiënten met vroegtijdige stadia van longkanker kunnen gebaat zijn met een nieuwe combinatie van immunotherapieën voor er een chirurgische ingreep plaatsvindt. Dat blijkt uit een onderzoek van dr. Kristof Cuppens, longarts bij Jessa en Sint-Trudo in samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut en Universiteit van Essen: “Dit onderzoek toont aan dat patiënten die we behandelen met deze combinatietherapie, een verminderde kans hebben op herval na operatie. Het onderzoek is zopas gepubliceerd in het vooraanstaande internationale vaktijdschrift ‘Nature Medicine’.

 

Veel longkankerpatiënten ervaren een herval van de ziekte ondanks operatieve verwijdering van longtumoren. Traditionele chemotherapie en immuuntherapie, toegepast voor en na de operatie, kunnen het risico op herval verlagen, maar brengen vaak ernstige bijwerkingen met zich mee. Een combinatietherapie die plaatsvindt vóór de ingreep, laat hoopvolle resultaten zien.
 

Dr. Kristof Cuppens, longarts: In deze NEOPREDICT-studie onderzoeken we de veiligheid en haalbaarheid van een nieuwe combinatie van immunotherapieën vóór een operatie bij longkankerpatiënten. Het ging telkens om een kortdurende behandeling van 4 weken. De resultaten zijn veelbelovend om twee redenen: de nieuwe behandelmethode werd goed verdragen en alle patiënten konden zonder vertraging geopereerd worden. Bij 30% van de patiënten was slechts 10% of minder van de tumorcellen nog levensvatbaar en bij 17% was er zelfs geen enkele levende tumorcel meer terug te vinden.  Dat betekent dus minder nood aan bijkomende behandelingen en dus ook een verminderde kans op herval.

Deze bevindingen bieden hoop voor longkankerpatiënten. Ze kunnen leiden tot een verandering in de standaardbehandeling van de ziekte, met minder bijwerkingen en dus een betere levenskwaliteit als gevolg.

Het volledig onderzoek is te lezen op https://www.nature.com/articles/s41591-024-02965-0.