Truineer Nieuws melden?

De fóetsers & tèttekoppe

De namen van onze politieke partijen? Ze getuigen zeker niet van originaliteit. Tristesse alom. En dus heb ik, de snaatkever, een voorstel.

Sp.a, Vooruit, Groen, Cd&v, Open VLD, NVA, Vlaams Belang; PVDA, Groen,

 

Die vloedgolf aan afkortingen in ons politiek landschap. Daar ben ik nooit gelukkig mee geweest. En dan die partijen die plotsklaps van naam veranderen om een nieuw elan te vinden na het zoveelste schandaal. Het is de logica zelf, maar het maakt mij ook niet gelukkig. Zeker als je voorgangers in het nieuws zijn gekomen met dubieuze aankopen van helikopters of keukens, aanslagen op geldautomaten, lidmaatschap van duistere beverenigingen of slecht beheer… Maar goed, schandalen zijn van alle tijden, het overkomt ook alle partijen, het is trouwens des mensen.

Mijn voorstel?  Laat ons tegen volgende keer in Sint-Truiden eens nadenken over originele namen voor ons partijen, in ons dialect, in òòs plàt Sintrùins, òòze patwa ! Sommige zullen denken dat ze met WOW al origineel uit de hoek komen. Awel, de geschiedenis leert ons dat WOW, toen waardig ouder worden, al een keer op verkiezingsaffiches prijkte.

Heb ik beter ideeën? Joa, want bescheidenheid is niet aan mij besteed!

Ich ùb ter intigge probeire te bedeinke. Wee de schoen mikt, dú em mar oan. De blouw beire, grúne pour, de uiverègse, de fóeteleers, de fóetsers, de tèttekoppe, tèstevuir, de jàppels, de-n tristige-n dzjaan, prùt, schrikscheit, de blòtskùp, de pènsponys, de bienke, de aatschèèters, de vùtsels, de keimels … Wee de schoen mikt, dú em mar oan. Geef naa taa, Lowiske, de majuir vàn de zoerpraame of Fille, de scheipe vàn de zùiwùrreme… et zou vuil schóender, kleerder èn veràl och simpatiker klienke. Afèê tis mar e gedacht zur èn oer-eige ewa ver de zòt ààn da dú et toch altèèt. A dzje en dikke snaat ét móet dzje oer eige och de Snaat dèère-n eite. Zoesè, da wei-dzje naa och wier !

 

De Snaatkever