Truineer Nieuws melden?

Dag van de Arbeid

1 mei, Dag van de Arbeid. Team Truineer wenst jullie allemaal een fijne feestdag toe.

De ‘Dag van de Arbeid’ (in België ook ‘Feest van de Arbeid’ genoemd) is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. De dag vindt in België elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum.

In de meeste landen van de Europese Unie (o.a. in BelgiëDuitslandFrankrijkGriekenlandHongarijeItaliëPolenPortugalSpanjeTsjechië en Zweden) is 1 mei een officiële feestdag (vrije dag), maar niet in Denemarken, Ierland en Nederland.

Internationale herdenkingsdag. Dag van de Arbeid. 1 mei. Op deze dag worden politieke bijeenkomsten georganiseerd. Een dag van viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse, van de hoop op een rechtvaardige samenleving. Begonnen in 1889 als herdenking van de moord op demonstrerende stakers in Chicago in 1888. Zij droegen voor het eerst een rode vlag mee.

Op 1 mei vierde men vroeger het lentefeest. Later werd het pas bekend als “Dag van de Arbeid”. De invoering van de achturige werkdag was het begin van de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging. In 1888 besloot de Amerikaanse vakbondsfederatie (American Federation of Labor) om voortaan op 1 mei jaarlijks te demonstreren voor de invoering van een achturige werkdag. Het voorstel werd in 1889 in Parijs overgenomen op het eerste congres van de Tweede Internationale. Het doel was met de 1 meiviering de strijd voor de achturige werkdag te versterken.

Bron: beleven.org