Truineer Nieuws melden?

BelOrta Bloesembar niet meer weg te denken uit bloesemtoerisme

De bloesems van 2024 behoren intussen alweer tot het verleden maar de jubileumeditie van de Bloesembar in Velm gaat zijn laatste rechte lijn in. Tot en met Pinkstermaandag 20 mei kunnen inwoners en toeristen nog verbroederen in de pop-up concept in het open veld. Wat in 2009 een lumineus idee was van voormalig schepen Pascal Vossius om ons idyllisch Haspengouwslandschap met een pop-up bar tot bij de mensen te brengen is tien edities later een bloeiende en toeristische trekpleister. De BelOrta Bloesembar is ver buiten Haspengouw een begrip geworden.

Toen bezieler Peter Onkelinx in 2017 de BelOrta Bloesembar uit zijn winterslaap haalde rezen er vraagtekens over de rentabiliteit maar Onkelinx zette door. “Ik was betrokken bij vorige edities en zag dat de open tent te weersafhankelijk was. Als we dat konden veranderen zag ik er een groot potentieel in. Door een andere structuur te voorzien en alles wat te draaien richting de zuidkant konden we het concept nieuw leven inblazen.”

Iconische letters

Het succesverhaal van de BelOrta Bloesembar is vooral te danken aan de voortdurende inspanningen om bezoekers een unieke ervaring te bieden. Van uitgebreide ontbijten met gegidste wandelingen tot de introductie van een restaurant en de organisatie van lokale evenementen, zoals het Velms Bloesemfeest, Young, Wild & Free en Culinair in ’t Veld, de bar heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan.

Ook voor de stad Sint-Truiden is de BelOrta Bloesembar een speerpunt in het bloesemtoerisme.

“Iconisch zijn intussen de imposante letters met het woord Haspengouw, vergelijkbaar met Hollywood, die het glooiende landschap nog beter in de verf zetten. Verder past ook de organisatie van Culinair in ’t Veld helemaal in het concept van ons culinair toerisme. 6 Haspengouwse topchefs die vooral met lokale producten topgastronomie voorschotelen met daarbij ook de lekkere wijnen van onze professionele wijnboeren biedt een enome meerwaarde”, aldus Bart Vandercasteelen, diensthoofd van de Toeristische dienst van de stad.

 

Meer Walen welkom

Dat de Bloesembar geen taalgrenzen kent blijkt intussen ook uit de aanwezigheid van vele Franstaligen. “Wallonië ligt slechts op 10 minuten rijden en toch hoorden we zelden of nooit Frans in de tent of op de ligweide. Dankzij een doordachte campagne hebben we heel wat bezoekers uit Wallonië verwelkomd,“ geeft Peter Onkelinx aan. En die keken zich de ogen uit. Julien Gartes uit Hoei is alvast enthousiast: ”Wij kenden dit niet en ook het bloesemtoerisme zoals dat bij jullie in Vlaanderen heet, krijgt bij ons weinig weerklank. Met de juiste marketing gaan veel inwoners uit Wallonië dit appreciëren want het is hier echt prachtig.”

Ook al gespot op de site zijn Japanners, Chinezen en zelfs een hele groep Indische studenten die speciaal met de trein van Leuven naar Landen zijn gekomen en vandaar uit te voet richting Bloesembar stapten. De stevige wandeling doorheen velden en holle wegen werd gesmaakt. “This is so beautiful, what a view, great atmosphere and a nice shop too.”

Een ‘Pinkske’ bestellen naast de Streekshop

Het jubileum van 10 edities BelOrta Bloesembar werd dit jaar gevierd met de introductie van het ‘Pinkske’. Het ‘Pinkske’, geschonken in een bloesemboerke, is een exclusieve pils speciaal gebrouwen door Brouwerij Wilderen en alleen te verkrijgen in de BelOrta Bloesembar. Het ‘Pinkske’ is een verwijzing naar hoe sinds mensenheugenis pintjes besteld worden aan de toog en de naam is mooi ingepakt in bloesem op het bloesemboerke met gouden rand. De gouden rand staat voor kwaliteit, maar ook voor respect voor onze boeren in de “Zee van de Landbouw”.

Naast deze primeur introduceerde de BelOrta Bloesembar op verzoek van vele toeristen ook een StreekShop. Deze winkel biedt een selectie van zo’n 100 lokale producten, variërend van verse producten tot gadgets en dranken. Een unieke kans voor bezoekers om de smaken van het gebied rechtstreeks van het veld te ervaren en mee naar huis te nemen. Peter Onkelinx: “Ongelooflijk eigenlijk hoeveel bezoekers langs de shop lopen en een product van onze regio meenemen. Zo houden ze ook iets tastbaars over aan het bezoek aan de bloesems.”

Viktor, ministers en speciaal slotweekend

Chillen op een zonnige weekenddag met een cocktail in de hand en op de achtergrond muziek van de beste lokale dj’s bezorgt elke bezoeker een goed humeur. En dan was er nog de doortocht van tv-ster Viktor Verhulst. Als dj zette hij de tent tijdens het Velms Bloesemfeest helemaal op zijn kop. “Wat een schitterend feest in unieke setting was me dat”, brieste Viktor na zijn erg gesmaakte dj-set. Maar de strafste organisatie was midden april het bezoek van alle Europese ministers van Landbouw en hun gevolg. “Het was een heel huzarenstuk om de 170 personen op een kleine twee uur te laten kennismaken met de bloesems, de prachtige vergezichten en ook nog een smakelijke lunch aan te bieden. En dat allemaal in grote discretie. Dat was even puffen hoor”, aldus Onkelinx.

 

“We sluiten onze jubileumeditie feestelijk af met de ‘Pinkskesfeesten’ op zondag 19 en maandag 20 mei”

De BelOrta Bloesembar blijft dus nog op tot en met Pinkstermaandag 20 mei. Het verlengd weekend met Pinksteren wordt dan ook feestelijk afgesloten met de Pinkskesfeesten, genoemd dus naar deze pils van 5%. “De Pinkskesfeesten vormen het slotdecor waarbij we graag iedereen nog eens bij elkaar brengen om de feestelijke jubileumeditie af te sluiten”, zo besluit Peter Onkelinx die als primeur ook al kan aankondigen dat het niet bij tien edities zal blijven.