Truineer Nieuws melden?

Beiaardier Noël Reynders gehuldigd

Truienaar en ambassadeur van de beiaardcultuur is gehuldigd omwille van zijn jarenlange inzet als beiaardier.

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange bijdrage als beiaardier werd hij gehuldigd tijdens een feestelijke receptie. De iconische belforttoren is intussen al 25 jaar erkend als Unesco Werelderfgoed. Om dat jubileum te vieren loopt er nog tot 1 september een tentoonstelling over de geschiedenis van het belfort en de beiaardcultuur. Je komt meer te weten over de restauratiewerken in de periode 1997-2001 en bezoekers kunnen bovendien een virtueel bezoek brengen aan de toren en de beiaard.

 

Huldiging beiaardier Noël Reynders
Stadsbeiaardier Noël Reynders stond gisteren op het erepodium in het oude stadhuis op de Grote Markt. “Noël Reynders heeft zich zijn hele leven ingezet als ambassadeur van de beiaard en van onze stad Sint-Truiden. Het bespelen van de beiaard stond altijd voorop, zelfs boven zijn persoonlijke of familiale verplichtingen, want zonder beiaardier waren er geen wekelijkse beiaardconcerten. Hij heeft zijn passie aan zijn zonen doorgegeven, die ook beiaardier zijn in Sint-Truiden en Zoutleeuw”, vertelt schepen van Cultuur Stijn Vanoirbeek. “Noël Reynders wordt nog steeds op handen gedragen in de stad. Voor vele studenten was Noël Reynders als muziekleraar een bron van inspiratie. Dank je wel, Noël Reynders voor je uitzonderlijke inzet en toewijding aan de beiaardkunst en aan onze stad.” De Unesco-erkenning van zowel de belforten als de beiaardcultuur onderstreept de buitengewone verdiensten van het beroep van beiaardier.


Win een exclusief bezoek aan de belforttoren
“Naast de tentoonstelling en viering, wordt er vanaf 1 juni 2024 tot 31 augustus 2024 ook een wedstrijd via de sociale media georganiseerd. Hiermee maak je elke maand kans op een exclusief bezoek aan de belforttoren,” vertelt schepen van Toerisme Peter Deltour. “Gedurende één week per maand krijg je de kans om jouw favoriete beiaardliedje te nomineren. Je vult hiervoor het wedstrijdformulier in en beantwoordt een schiftingvraag. Wie wint, kan een bezoek aan de toren brengen en zijn gekozen nummer live door de beiaardier zien spelen.”