Truineer Nieuws melden?

Avondje Kerken

Op Pinksterzondag, 19 mei ben je tussen 19 en 22 uur opnieuw welkom in het centrum van Sint-Truiden voor een Avondje Kerken. Het programma is er eentje om u tegen te zeggen.

Een ‘Avondje kerken?!’… Ken je het nog van de voorbije jaren? Die zondagavond dat er in de kerken in Sint-Truiden van alles te beleven was: bekende truienaren op de preekstoel in de collegiale Onze Lieve Vrouw; een beklijvend modern geloofslied in de Crypte, schoenen of levensdoeken in de Sint-Martenkerk, stilte en kaarslicht in de Sint-Gangulfuskerk… Ook voor Pinksteren 2024 bereiden we een nieuwe editie van ‘Avondje kerken?!’ voor. Op Pinksterzondag, 19 mei ben je tussen 19 en 22 uur opnieuw welkom in het centrum van Sint-Truiden en gooien we de deuren open van de collegiale Onze Lieve Vrouw, de Sint-Martenkerk, de Crypte en de Sint-Gangulfuskerk. Wees welkom en breng je familie, vrienden en buren mee!
Onze-Lieve-Vrouwekerk: Op de preekstoel!
In de Onze-Lieve-Vrouwekerk nemen vier inspirerende mensen het woord: ze klimmen op de preekstoel en voorzien hun favoriete bijbelfragment van persoonlijk commentaar. We mogen deze mensen verwelkomen: Patricia Robinne, Bestuurder & managing director creatief communicatiebureau Idearté;
Bart Stouten, dichter en voormalig radioproducent-presentator bij radio Klara;
Sabine Pirlot, voormalig godsdienstleerkracht en als lid van het team voor de pastorale eenheid Sint-Trudo verantwoordelijk voor de rouwpastoraal;
Pieter Cuypers, kinder- en jeugdpsychiater & gezins- en systeemtherapeut
Deze commentaren worden afgewisseld met muziek. De presentatie is in handen van woordkunstenaar Michel Kempeners.
Christina internationaal in de Sint-Martenkerk
Dit jaar vieren we het 800-jarig jubileum van de sterfdag van de heilige Christina. Deze heilige van bij ons is wereldberoemd, maar niet zo bekend in haar eigen streek. In de Sint-Martenkerk tonen we internationale videofragmenten over ‘Christina the astonishing’ afkomstig uit verschillende landen in heel de wereld.
Christina wordt ook de ‘dansende heilige’ genoemd. Sander Vloebergs is doctor in de theologie, gespecialiseerd in Middelleeuwse mystiek en heeft gewerkt rond Christina de wonderbare. Hij is tegelijk danskunstenaar en zal om het half uur in de Sint-Martenkerk een dansperformance brengen
De crypte van de abdij: kortfilm
In de crypte tonen we een spirituele kortfilm. Elke twintig minuten start er een videovoorstelling van ongeveer 10 minuten.
Sint-Gangulfuskerk: Light a candle, stilteplek en dagsluiting
Iedereen is welkom in de Sint-Gangulfuskerk om een kaarsje te branden en stil te vallen bij wat haar of hem ter harte gaat. Deze kerk is een plek van stilte; af en toe klinken de teksten van het Lucasevangelie uit de vertaling van de Naardense Bijbel in een opname van de Nederlandse acteur Henk van Ulsen.
Tussen de bogen links en rechts in de kerk zijn moderne afbeeldingen opgehangen die de 7 hoofdzonden uitbeelden als zeemonsters. Deze kunstwerken horen bij het beeld van de heilige Christina in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en zijn gemaakt door de kunstacademie van Catania op Sicilië. Ze werden dit jaar geschonken aan de kerk van Sint-Truiden.
We sluiten de avond om 22 uur af in de Sint-Gangulfuskerk met een vurig pinkstergebed.
Internaat HaspO centrum: Trudo & Christinabar
In de ontmoetingsruimte van het internaat van HaspO centrum organiseren we de Trudo & Christinabar. Je bent er welkom om even bij te tanken en op verhaal te komen bij elkaar. De misdienaars van onze pastorale eenheid gaan in augustus op pelgrimstocht naar Lourdes. Met de opbrengst steunen we de reis van de misdienaars en ook de werking van nog een ander goed doel dat met jongeren te maken heeft.
PRAKTISCH:
Zondag 19 mei in de kerken het centrum van Sint-Truiden. Vrije toegang.
Doorlopend programma van 19 uur tot 21.45 uur. Gezamenlijk afsluitend gebedsmoment in de Sint-Gangulfuskerk om 22.00 uur.
In elke kerk zullen er folders ter beschikking zijn met het programma van de avond.
Meer info op www.trudofederatie.be of op het secretariaat van de dekenij: Plankstraat 16 Sint-Truiden, 011 / 68.23.37, sint.trudofederatie@gmail.com.
De toegang is vrij maar je kan ons steunen met een gift op rekening BE87 7310 1688 0294 van de pastorale eenheid Sint-Trudo met vermelding ‘Avondje kerken’