Truineer Nieuws melden?

Alain Coninx: Truiense peetvader van sport op televisie

GELEZEN IN DEN TRUINEER: Alain Coninx (75), wellicht de eerste Limburgse presentator die op het scherm verscheen, blikt terug op zijn carrière.

Sport boeide me al toen ik nog een kwajongen was”, vertelt Alain Coninx, op zijn 75ste de founding father van de sportjournalistiek in het Truiense. “Ik ging met mijn papa naar de voetbal kijken en met mijn oom naar het wielrennen. Onder meer naar de zesdaagse van Gent. Dat vond ik fantastisch. Ik heb het zelf ook geprobeerd om het waar te maken als voetballer. Bij de ploeg van mijn dorp, Vliermaal. In tweede provinciale. Op het middenveld. Maar ik had maar één kwaliteit: mijn lange benen.”

 

“Ik was allicht de eerste Limburgse presentator die op het scherm verscheen”

“Toen ik in het college van Tongeren waar ik Latijn-Grieks studeerde, vertelde dat ik later journalist wilde worden, werd ik bijna voor gek verklaard”, lacht de routinier. “Begin jaren zeventig slaagde ik voor het examen en de stemtest op de radio. Toen ik voor het eerst het matchverslag van STVV moest doen, was ik de week die hieraan voorafging zo bloednerveus dat ik naar het buitenland wilde vluchten (lacht). De toenmalige baas Piet Theys belde me de dag nadien en zei: “Je hebt dat goed gedaan, jongen. Maar je hebt wél drie taalfouten gemaakt. Je mag bijvoorbeeld niet zeggen ‘het was een zoutloze match’ maar ‘een zouteloze match.”

In 1980 slaagde Alain Coninx in een nieuw sportjournaliste- nexamen en ging hij voor de televisie werken. “Ik denk dat ik de eerste Limburger was die met zijn gezicht op het scherm verscheen”, aldus Coninx. “In Brussel verwijt men ons, Limbur- gers, dat we te veel zingen als we praten. Ik heb dan ook mijn uiterste best gedaan om daar komaf mee te maken. Hoe ik dat deed? Door de krant voor te lezen en dat in te spreken op mijn bandopnemer! Dat heb ik honderden keren gedaan. En in de stemtest werd me ook aangeraden zo laag mogelijk te spreken. Ook daar heb ik altijd op gelet.”

Eén en ander heeft ervoor gezorgd dat Alain Coninx verslaggever en commentator werd bij voetbal-WK’s en Olympische Spelen. Met zijn makker Ivan Sonck, de wandelende encyclopedie en van Velm afkomstig, volgde hij vooral de atletiek. Later is de sportjournalist overgestapt naar de algemene redactie. Daar presenteerde hij onder meer Panorama, Terzake en de Zevende Dag. Nu hij van zijn pensioen geniet, duikt hij nog geregeld op als wijnspecialist.

Intussen werken er heel wat Haspengouwers voor televisie- sportredacties. Stef Wijnants volgde het voorbeeld van Alain Coninx maar ook Alains zoon Tom trad in zijn voetsporen. Bart Aerts en Bert Sterckx werken met Astrid Demeure op de Spor- za-redactie. Niels Christiaens zien we dan weer als gezicht van TVLimburg. Kortom: sport, televisie en Haspengouwers blijkt een goede combinatie te zijn.