Truineer Nieuws melden?

Activiteiten Abdij, Stad en Regio vzw

In het spoor van de Middeleeuwse pelgrims! In de maanden mei en juni staan er bij ASR enkele interessante lezingen en activiteiten op het programma. In de reeks ‘Stone stories – Stenen vertellen’, in samenwerking met de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden (GOKST)  naar aanleiding van het onderzoek naar de grafsteen van abt Wiric Van Staepel, zijn we toe aan onze laatste lezing.

© Tony Tachelet

Dr. Roland Dreesen zal tijdens zijn lezing inzicht verschaffen in het onderzoek dat hijzelf, ASR en de GOKST uitvoeren naar de grafsteen van abt Wiric, en welke verrassende ontdekkingen dit heeft opgeleverd. Dit onderzoek spitst zich toe op de geologische, kunsthistorische en historische achtergrond van deze opmerkelijke grafsteen, die zich bevindt in de Sint-Pieterskerk. Een van de verrassende bevindingen is een mogelijke link met de Romeinen. Waarom waren de middeleeuwers zo geïntrigeerd door de luxueuze bouwmaterialen van de Romeinen? Hoe selecteerden ze de mooiste, duurste en meest opmerkelijke materialen om hun bouwwerken te verfraaien? En welke verbanden zijn er tussen de grafplaat van Wiric en de grafkapel van Sint-Trudo? Dr. Roland Dreesen zal tijdens deze avond al deze verhalen onthullen.

Roland Dreesen is doctor in de aard- en delfstofkunde (KULeuven) en docent aan de Universiteit Gent.

Locatie: Academiezaal Sint-Truiden om 20u, gratis toegang/vrije gift
Inschrijven op info@abdijstadenregio.be

Meer nieuws op: https://www.abdijstadenregio.be/activiteiten