Truineer Nieuws melden?

Vrijstaat A zomerbar van Atheneum naar Technicum

Van 12 juni tot 21 juli zal de (creatieve) zomerbar Vrijstaat A een onderkomen vinden op de speelplaats van het Technicum.

Sint-Truiden- Woensdag 10 april: Vanavond stelden de leden van vzw Verrassend Positief hun plannen voor de tweede editie van de populaire zomerbar Vrijstaat A voor aan de buurtbewoners van St Gangulfus. Dit jaar maakt de organisatie gebruik van de speelplaats van het voormalige Technicum als tijdelijke creatieve hotspot. Een grotere locatie met meer groen en extra gebouwen die de organisatie zal vullen met creativiteit, verbinding en positiviteit van 12 juni tot 21 juli. 

Vrijstaat A is een creatieve zomerbar in het centrum van Sint-Truiden die niet alleen zelf voor veel animo in de stad zorgt maar ook de ruimte laat voor andere Truiense organisaties en individuen om projecten op poten te zetten. Vorig jaar vond de eerste editie plaats in het Oud Atheneum, een verlaten schoolgebouw. Dit jaar vindt de organisatie wederom plaats in een verlaten schoolgebouw in onze Trudostad. Dit keer strijken ze neer op de speelplaats van het voormalige Technicum. Op die manier wil de organisatie verlaten plekken in de stad een tijdelijke creatieve invulling geven. 

“In Vrijstaat A krijgt iedereen die een positief of creatief evenement of initiatief op poten wil zetten, de mogelijkheid om dat te doen,” zegt de voorzitter van vzw Verrassend Positief Bert Vanoirbeek enthousiast. “Het concept blijft hetzelfde als dat van vorig jaar: wij voorzien alle logistieke ondersteuning voor iedereen die iets wil organiseren. Dat gaat van locatie, de bar, het podium tot promotie van de evenementen. Hierin zijn we ook heel flexibel: je kan ons letterlijk een paar dagen op voorhand bellen, op het podium kruipen en beginnen. Dat maakt het voor iedereen met een idee toegankelijk en laagdrempelig om iets te organiseren.” 

Succes leidde tot een tweede editie 

Deze formule bleek in de smaak te vallen bij de Truienaars. Niet alleen werden in de schoot van de bar nieuwe concepten geboren zoals het Haspengouws Podcastfestival, maar ook oude getrouwe events zoals de Midweekfeesten vonden hun weg naar de Vrijstaat. Uniek aan Vrijstaat A is ook de diversiteit aan mensen die de organisatie samen kon brengen. Van leden van jeugdhuis Expo tot jonge ouders, senioren, ondernemers en muzikanten, iedereen kwam vorige zomer samen in het Oud Atheneum. Dat succes wil de organisatie ook verderzetten in het Technicum. 

“Onze organisatie werkt, omdat hij in eerste plaats is geworteld in een sterke community. Bij de opstart van Verrassend Positief hebben we een facebookgroep aangemaakt waarin iedereen met een positief idee gelijkgezinden kon vinden en zich geheel vrijblijvend kon inzetten voor Vrijstaat A en andere acties van vzw Verrassend Positief,” zegt Silke Thomas, community manager van vzw Verrassend Positief.

Buurtvergadering 

Net zoals bij de vorige editie ging vanavond het project van Vrijstaat A 2.0 van start met een buurtvergadering. Op deze manier wil de organisatie haar project voorstellen aan de buurtbewoners die in de buurt van de nieuwe locatie Technicum wonen. Ook bij de editie in het Oud Atheneum was de buurt samenbrengen een belangrijke stap voor het evenement. 

“Door de buurt te betrekken in onze werking en hen te informeren over wat we willen doen, maken we van onze creatieve hotspot een sterk concept. Vanavond stelden we ons concept voor aan buurtbewoners en gaven we antwoord op eventuele bezorgdheden. De samenwerking en het begrip van de buren is voor ons een prioriteit,” zegt voorzitter Bert Vanoirbeek. 

XL versie met meer groen en diversiteit 

De tweede editie van Vrijstaat A wordt door de ruimte die het voormalige Technicum biedt onmiddellijk een XL versie met niet alleen een grote terraszone maar ook extra ruimte voor kids en lokalen die gebruikt kunnen worden voor lezingen en workshops. De mogelijkheden zijn hierdoor nog groter dan vorig jaar. Zo zijn er onder andere plannen voor een schaaktoernooi, een workshop rond klimaatopwarming en nog veel meer. 

 

Praktisch 

  • Vrijstaat A 
  • 12 juni – 21 juli 
  • Voormalige school site Technicum Sint-Truiden, Gildestraat 22, 3800 Sint-Truiden 

Blijf op de hoogte van het volledige programma van de zomerbar via www.vrijstaata.be