Truineer Nieuws melden?

Uil gespot tijdens Kunst Groen Volmolenwandeling

New Horizons @ Kunst-Groen Expansie 2024, een werk van de Truiense kunstenaar Raf Roefflaer.

Tweejaarlijks palmt Kunst Groen VZW de groene ruimtes rond Sint Truiden in met in situ installaties en zet zo kunst en groen in de kijker.

Van een kleurrijke maar verdwaalde pinguïn over een vuurrode installatie tot een intiem kunstwerk.  Binnenkort zijn er meer dan 30 kunstwerken en installaties te zien in Truiens wandelgebied  Volmolen. Een uniek gegeven want het gebied werd pas recent uitgebreid door de verwerving van  gronden door de Vlaamse Overheid.

“ Vorig jaar werd het wandelgebied van Volmolen sterk uitgebreid door de verwerving van extra  percelen door Agentschap Natuur en Bos en dat is een enorme troef voor Sint-Truiden want door  deze uitbreiding is het gebied nu 60 ha en een verbreding van broodnodig groen in onze stad”, zo  zegt voorzitter Ludwig Vandenhove./

Als 30 jaar organiseert Kunst Groen exposities in en rond omgeving en voor deze editie nodigden ze  30 lokale en ook bovenlokale kunstenaars aan om hun, speciaal voor dit project gemaakte,  installaties en kunstwerken te plaatsen. Ook het thema is locatie-gebonden: expansie.

“De kunstenaars gaan de dialoog aan met de omgeving en onderzoeken het dankbare thema  expansie. Het thema is hier actueel omdat het wandelgebied hier sterk werd uitgebreid maar ook  zeker omdat de laatste jaren achter het station de stad stap verder ontwikkelt. Er staan wat  bouwprojecten in de steiger en ook een nieuwe middelbare school kreeg er plaats”, zeggen Frank  Delbeke en Raf Roefflaer, curators.

Samen met Erfgoed Haspengouw plaatst de organisatie ook infoborden over de industriële  ontwikkeling van het gebied achter het station want deze site was een belangrijke levensader voor  de stadsontwikkeling.

“Dat ook Visit Sint-Truiden enthousiast weer mee op de kar springt doet ons plezier. Als kleine  organisatie zijn we blij met de ondersteuning van stad Sint-Truiden, zo kunnen wij blijven groeien en  heeft ook de Truienaar en toerist extra beleving.”, zegt bestuurslid Simon Vanrutten.

De kunstroute is vrij te bezichtigen van 13 april tot en met 29 september. Meer info op  www.kunstgroen.be

 

Deelnemende kunstenaars

De Wolf Patrik & Walschot Hendrik
Herck Jos
Roefflaer Raf
Geerits Jacques
Houwaer Rohnny
van Os Mieke
Verhaeghe Marjan
Devens Zjuul
Burghout Marion & Bianca Londen
Devriendt Lieve
Vanlangendonck Stefan
Delbeke Frank
Goossens Eric
Navis Janna
Caron Paul
Ketelslegers Hilde
Naus Franklin
Vrovenraets Nicole
Van Dael Sophie
Brugman Jan
Lauwers Stijn & Lars
Baugniet Ria
Meers Eddy
van Hezewijk Danielle
Strijbos John
Witters Ilse