Truineer Nieuws melden?

Simon Mignolet voorgedragen als Ereburger van Sint-Truiden

Het college van burgemeester en schepenen heeft de heer Simon Mignolet voorgedragen als ereburger van de stad Sint-Truiden. Simon Mignolet, geboren en getogen in Sint-Truiden, is een voetbalicoon van ongeëvenaarde klasse. Gezien zijn uitzonderlijke sportieve prestaties en de uitstraling hierdoor voor de stad Sint-Truiden, zowel op nationaal als internationaal niveau, wordt aan de gemeenteraad voorgesteld principieel akkoord te gaan met de toekenning van de titel van “Ereburger van de stad Sint-Truiden’’.

© Truineer

Sporttalent

“Simon Mignolet is als mens én als sportman een voorbeeld van overgave, doorzettingsvermogen en passie. Hij startte bij de jeugd van Brustem VV, speelde voor STVV en ging daarna internationaal aan de slag, telkens op topniveau. Het voetbaltraject dat deze doelman heeft afgelegd is bewonderenswaardig. Als sport- en voetbalstad zijn we dan ook oprecht fier dat deze getalenteerde doelman in Sint-Truiden alle mogelijkheden benut heeft om zich te ontplooien en zich ontpopt heeft tot een waardige sportambassadeur voor onze stad”, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers.

 Voetbalcarrière

De voetbalcarrière van Simon Mignolet begon in 1994 bij de jeugd van Brustem VV, waarna hij de jeugdreeksen doorliep bij KSK Tongeren, Sporting Aalst en STVV. Tussen 2006 en 2010 schitterde hij in het eerste elftal van STVV voordat hij de overstap maakte naar het Engelse Sunderland AFC (2010-2013) en vervolgens naar Liverpool FC. In 2019 keerde Simon Mignolet terug naar België en werd de eerste doelman van Club Brugge. Vandaag is hij er nog steeds actief.

 Icoon

“Mignolet heeft zijn talent ook laten zien op het internationale toneel, met 35 interlands voor de Rode Duivels. De uitzonderlijke sportieve prestaties van dit Truiens toptalent hebben over de landgrenzen heen bijgedragen aan de uitstraling van Sint-Truiden. Het voorstel tot toekenning van het ereburgerschap aan Simon Mignolet weerspiegelt zijn onschatbare bijdrage aan de stad en haar uitstraling. Als voetbalstad met een stadsclub, STVV, die exact een eeuw bestaat, is dit hét moment om Simon in de iconische eregalerij van ereburgers op te nemen. Wij willen hem dan ook symbolisch vereeuwigen. Zo zal hij nog generaties jongeren inspireren en aanmoedigen om hun ambities waar te maken”, zegt schepen van Citymarketing Hilde Vautmans.

 Truienaar

“Deze bescheiden jongen, geboren en getogen in Sint-Truiden, is een inspiratie voor ons allemaal! Velen dromen ervan om aan de top te staan, hij deed het! Toch is hij in zijn taal en omgang altijd een gewone Truienaar gebleven. Hij heeft zijn stempel gedrukt als doelman én als teamleider. Daarmee heeft hij ons respect verdiend en zichzelf onsterfelijk gemaakt in de annalen van het voetbal”, besluit schepen Günther Dauw.

 Procedure

Na deze voordracht door het college van burgemeester en schepenen neemt de gemeenteraad een principiële beslissing over het voorstel. De gemeenteraad vraagt advies aan de bevoegde stedelijke adviesraad over de princiepsbeslissing van de gemeenteraad. De adviesraad dient advies uit te brengen binnen de 30 dagen na ontvangst van de vraag tot advies. De gemeenteraad neemt daarna een definitief besluit over de toekenning van de titel “Ereburger van de stad Sint-Truiden”.

 

Namens het college van burgemeester en schepenen

Ingrid Kempeneersburgemeester