Truineer Nieuws melden?

Keizerlijke Commanderie eert Toeristische Dienst met Gouden Appel

Jaarlijks reikt de Keizerlijke Commanderie de Gouden Appel uit aan een persoon, een bedrijf, instelling of overheidsdienst, organisatie of individu om hem, haar of hen te belonen voor hun niet aflatende inzet voor Haspengouw en het Haspengouws fruit.

Waarom de Toeristische dienst. “De reden is zonneklaar: als het toerisme draait in Haspengouw, is het dank zij de onverdroten inzet van deze dienst, dag in en dag uit, niet steeds onder favorabele omstandigheden. Zij zetten van bij de bloesems tot na de pluk Haspengouw en het fruit in de kijker. Sint-Truiden ademt fruit en dat is de verdienste van deze mensen”, aldus voorzitter Jos Lacroix.

Maar er is ook nog een tweede reden, en dat is de manier waarop Toerisme en Commanderie samenwerken: een overheidsdienst en een vrijwilligersorganisatie die mekaar vinden in gezamenlijke doelstellingen. Twee belangrijke publieke evenementen van de Keizerlijke Commanderie kunnen slechts plaatsvinden dank zij de steun en de hulp van en de samenwerking met deze dienst”, besloot de Commanderievoorzitter

Schepen Peter Deltour bedankt de Commanderie voor de eer. “Ook ik ben fier op het moeilijke werk dat onze mensen verrichten. Vorige zaterdag nog ontvingen ze 450 mensen tijdens een schemerwandeling op de Heide. Vandaag is dat de negende fototentoonstelling, die hier een mooie stek gevonden heeft onder dit dak, op een ideale plaats, op een ideaal moment”, aldus schepen Peter Deltour.

 

Vrouwen aan de macht in negende fotowedstrijd.

Vier winnaars en vier vrouwen: de Keizerlijke Commanderie, in een ver verleden een mannen bastion, zag vier dames met de eerste prijzen van de negende fotowedstrijd naar huis gaan.

“De kwaliteit van de foto’s gaat zienderogen vooruit”, opende Jos Lacroix, voorzitter van de Keizerlijke Commanderie. En inderdaad: een expo van meer dan 60 foto’s dieren de hallen van het Stadhuis op de Grote Markt in Sint-Truiden, nog tot zondag 28 april. “Foto’s met het fruit als onderwerp, fruit in alle vormen en kleuren maar ook in al zijn verschijningen en creativiteit. De diversiteit van de inzendingen verplichtten ons in het verleden om vier categorieën aan te houden of om het in fruittaal te zeggen: appelen en peren kan je niet vergelijken, aldus voorzitter Lacroix.

De winnaars waren: Natascha Clerinx uit Sint-Truiden met “Indian Summer at  Sint-Truiden Bad” (buitenopnames promotioneel) en Christiane Vanhentenrijck met “Open raam” (buitenopnames fototechnisch). Het studiowerk leverde ook twee winnaressen op: Mieke Engelbosch met “Fruit in de etalage” (promotioneel) en Marleen Lammens met “Appel” (fototechnisch).

Het is echter nog wachten op de publieksprijs die uiteraard door de toeschouwers gegeven wordt. Je kan de fototentoonstelling gratis gaan bekijken in de Dienst voor Toerisme, Stadhuis Grote Markt in Sint-Truiden tijdens de openingsuren van deze dienst, elke dag tussen 09u00 en 17u00.