Truineer Nieuws melden?

Dr. Verstraete start als wervelkolom- en traumachirurg in Sint-Trudo

In april start dr. Patricia Verstraete in Sint-Trudo ziekenhuis als orthopedisch  wervelkolom- en traumachirurg. Zij is één van de eerste pioniers in Europa omtrent  de toepassing van microscopische en innovatieve technieken en heeft meer dan 20  jaar ervaring op de teller

Samen met dr. Wouter Degraeve en prof. dr. Philippe  Lauweryns, komt er zo een versterkt aanbod rond orthopedische wervelkolom- en  traumachirurgie.  

3D-printing techniek 

Enkele jaren geleden stond dr. Verstraete vanuit AZ Turnhout mee aan de wieg van een  revolutionaire techniek voor wervelkolomoperaties, waarbij zij gebruik maakt van 3D-printing  technieken. De toepassing van die specifieke techniek is nieuw in onze provincie.  

“Bij de ingreep waar we deze geavanceerde techniek gebruiken, verankeren we schroeven in  een wervel om die aan elkaar te verankeren. Traditioneel zetten we die schroeven vast in het  zachte binnenste gedeelte van het bot. Vooral bij patiënten die gevoelig zijn voor osteoporose,  kunnen die schroeven makkelijk loskomen. Dat veroorzaakt dan weer pijn of zorgt ervoor dat  patiënten na verloop van tijd minder goed kunnen bewegen.”, legt dr. Verstraete uit.  

“Nu maken we een 3D-print van de wervel waar de schroeven in moeten komen. Daarbij  hoort een perfect passend hulpstuk dat ons toelaat om de schroeven exact te plaatsen, zoals  gepland via een computerprogramma. Daarbij verankeren we de schroeven niet alleen in het  zachte gedeelte van het bot, maar ook in het harde bot. De techniek verkort bovendien de  operatietijd en zorgt ervoor dat we met een kleinere insnijding kunnen werken. Mensen die  deze operatie krijgen, hebben bijgevolg een kortere revalidatietijd, dan voorheen. Deze  werkwijze biedt dus heel wat voordelen voor mensen die graag nog actief in het leven staan!” 

Mensgerichte zorg 

“Mensgerichte zorg staat in Sint-Trudo Ziekenhuis centraal, iets waar ik zelf ook heel veel  belang aan hecht. Ik kijk er enorm naar uit om nu de patiënten te kunnen verder helpen in de  regio waar ik zelf ook woon.”, besluit dr. Patricia Verstraete. 

Om een afspraak te maken met dr. Verstraete kan je terecht op het telefoonnummer  011/33.42.86. 

Samenwerking 

Sint-Trudo ziekenhuis maakt deel uit van ziekenhuisnetwerk Andreaz, samen met Jessa  (Hasselt), Sint-Franciscusziekenhuis (Heusden-Zolder) en az Vesalius (Tongeren). De afdeling  orthopedie van Sint-Trudo Ziekenhuis vormt samen met de afdelingen orthopedie in de  andere netwerkziekenhuizen Orthoteam Limburg, waar de orthopedische chirurgen hun  expertise en krachten bundelen. De drie wervelkolomchirurgen in Sint-Trudo Ziekenhuis  werken zo ook nauw samen met dr. Daele, wervelkolomchirurg in az Vesalius.