Truineer Nieuws melden?

De ketting: actieweek tegen fietsdiefstal

Gisteren werd de aftrap gegeven van de jaarlijkse nationale preventiecampagne tegen fietsdiefstal. 

Gisteren werd de aftrap gegeven van de jaarlijkse nationale preventiecampagne tegen fietsdiefstal. In Sint-Truiden worden, op het terrein, vooral in de stationsomgeving acties uitgerold. Centraal staat het thema ‘ketting’ omdat er gedurende 6 dagen aan 6 schakels aandacht wordt besteed. Politie, gemeenschapswachten, getuigen, de fietsers zelf en andere partners in de preventie zoals het fietspunt zetten hun schouders onder de campagne.

“We stellen vast dat de fietsdiefstalcijfers de voorbije jaren constant blijven. In 2021 hebben we 125 aangiftes van fietsdiefstal genoteerd. In 2022 waren dat er 150 en in 2023 130 in totaal. Zo’n 25% ervan zijn fietsdiefstallen gepleegd in de stationsomgeving. Uit de statistieken blijk ook dat er vooral pieken zijn in mei en september. Een periode waarbij het fietsgebruik over het algemeen hoger ligt”, zegt hoofdcommissaris van de politie Steve Provost. “We zien dat duurdere elektrische fietsen en koersfietsen vooral bij mensen thuis of uit garages worden gestolen. Daarom adviseren we om ook thuis je fiets op slot te doen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook daders die snel geld nodig hebben, snel van punt a naar b willen of rondtrekkende dadergroepen. Zij viseren fietsen die zonder veel moeite kunnen worden meegenomen”.

“Net daarom is deze fietspreventieweek zo belangrijk. We geven heel wat slimme tips om het ook die daders moeilijker te maken. Zo gebruik je best meerdere sloten en bevestig je die aan een vast voorwerp”, vult burgemeester Ingrid Kempeneers aan. “Samen met de schakels uit de ketting kunnen we het aantal diefstallen terugdringen. Zo plaatste de NMBS camera’s aan de fietsenstallingen om fietsdieven te ontmoedigen; onze gemeenschapswachten en politiepatrouilles houden het ganse jaar toezicht en doen regelmatig controles. Daarnaast roepen we ook mensen op om verdachte situaties meteen te melden”.

Altijd aangifte doen

Het blijft belangrijk om altijd aangifte te doen van een fietsdiefstal en de fiets meteen na aankoop te laten labelen. Hierdoor kan een gevonden fiets altijd naar de eigenaar terugkeren. Dit kan gratis bij het fietspunt in Sint-Truiden.

Bewaakte fietsenstalling

“Van 27 april tot eind september kan je opnieuw gebruik maken van de bewaakte fietsenstalling op de Tiensevest tijdens de Haspengouw Markt. Die vindt elke zaterdag van 8 uur tot 12 uur plaats. We starten met een actie want iedereen kan zijn of haar fiets zaterdag gratis laten labelen.