Truineer Nieuws melden?

Bloesemzegening en -feest lokt massa volk

Het was een topdag, gisteren, voor het toerisme in onze streek.

Zondag 21 april was een dag vol beleving en traditie in Sint-Truiden. Een massa bezoekers zakten naar het kerkje van Guvelingen af voor de traditionele bloesemzegening en trokken vervolgens naar Hasp-O Stadsrand voor één groot bloesemfeest. Ook de rondrit met een tachtigtal tractoren trok heel wat kijklustigen. Even tot rust komen, kon dan weer op domein ’t Speelhof waar onder andere yogasessies voor groot en klein werden georganiseerd ter gelegenheid van de Erfgoeddag. Daarnaast liep er doorlopend een tentoonstelling over de restauratiewerken die begin juni starten aan het kasteel op de site van het Speelhof.

“We konden dit jaar al vroeg genieten van de eerste bloesems. De natuur begon al te ontluiken eind maart. Tijdens de paasvakantie vonden dan ook heel wat bezoekers hun weg naar Sint-Truiden en werden de bloesemactiviteiten en logies druk bezocht. Zo raadpleegden 45 343 bezoekers de bloesemmeter op visitsinttruiden.be, kwamen ongeveer 6000 toeristen langs bij Toerisme Sint-Truiden, gingen 974 wandelaars op pad tijdens de schemerwandelingen en maakten 134 deelnemers een prachtige tocht met de bloesembus langs de bloeiende boomgaarden. De traditionele bloesemzegening en het bloesemfeest vormen het jaarlijkse hoogtepunt van de bloesemfestiviteiten”, vertelt schepen van Toerisme Peter Deltour.

Traditionele bloesemzegening en Haspengouw (s)maakt
Naar goede gewoonte was er eerst de openingsceremonie van de bloesemzegening met lof door diaken Ivo Dams aan het kerkje van Guvelingen. Prachtig omkaderd met een lenteconcert en opgeluisterd door Haspengouwse fruitgedichten. Nadien trok het gezelschap in stoet door de boomgaarden richting Hasp–O Stadsrand voor de zegening van de bloesems, de bijen, de huisdieren, de fietsen en de tractoren. De Muziekkapel van de Chirojongens RvM Sint-Marten, gevolgd door De Keizerlijke Commanderie der Edele Haspengouwse Fruyteniers, Rémy Gressens -de jeugdambassadeur voor Haspengouw en het fruit-, de studiekring Guvelingen en de genodigden zorgden voor ambiance onderweg.

Bezoekers van het bloesemfeest kregen bovendien de primeur om te genieten van de eerste editie van ‘Haspengouw (s)maakt’. Ze konden er kennismaken met lokaal vakmanschap en de heerlijke lokale producten werden uitgebreid getest én goedgekeurd op het bloesemterras. Haspengouw (s)maakt strijkt de komende maanden nog tweemaal neer: in het Begijnhof op 19 mei en aan de burcht in Brustem op 16 juni.

Geen bloesemfeest zonder boeren
“Zonder onze landbouwers zou er geen fruitteelt zijn, dus ook geen boomgaarden vol prachtige bloesems”, zegt schepen van Landbouw Hilde Vautmans. “Voor Sint-Truiden en Haspengouw zijn het bloesemtoerisme en de fruitteelt erg belangrijke economische sectoren. Daarom vinden we het belangrijk om elk jaar de gelukszegen over de bloesems uit te spreken en zo hopelijk de fruitoogst veilig te stellen. Een tachtigtal boeren uit Sint-Truiden en omstreken zakten met hun fris gewassen tractoren af naar de Grote Markt voor een indrukwekkende tractorshow en trokken nadien met luid getoeter naar Hasp-O Stadsrand om de zegen te ontvangen. Prachtig om te zien!”