Truineer Nieuws melden?

Bewoners WZC Villa Rosa en ‘t Meiland wandelen marathon voor Week van de Valpreventie

In het kader van de Week van de Valpreventie organiseerden WZC Villa Rosa en ‘t Meiland gisteren een uniek evenement: de ‘valathon’. Alle bewoners van WZC Villa Rosa en ‘t Meiland kwamen in beweging en stapten gezamenlijk een estafette-wandelmarathon rond het domein van WZC Villa Rosa.

42 km samen wandelen

De bewoners gingen in teams de uitdaging aan om samen de afstand van een marathon (42,195 km) af te leggen. Elke groep bestond uit 1 begeleider en 3 à 5 bewoners, die elkaar aflosten tijdens het wandelen van rondes van 490 meter en naar schatting 87 rondes in totaal. Tijdens deze unieke wandelmarathon maakten de bewoners en begeleiders eveneens gebruik van mobiliteitshulpmiddelen zoals rollators, wandelstokken en duofietsen. Directeur WZC Villa Rosa en ’t Meiland Sara Vanaeken: “We kozen voor het concept van de ‘valathon’ omdat we aandacht willen schenken aan het preventief tegengaan van vallen door in te zetten op beweging. Daarnaast brengt het mensen samen om te gaan voor een gedeeld doel.”

Familie, vrienden en sympathisanten supporterden uitbundig en kregen de kans om mee te wandelen of deel te nemen aan de evenwichts- en bewegingsoefeningen langs het parcours. Voorzitter van het zorgbedrijf Pascal Monette: “In beweging blijven is belangrijk voor jong en oud. Deze gewoonte als oudere aanhouden verhoogt de levenskwaliteit en voorkomt in belangrijke mate vallen.”

Week van de Valpreventie

Jaarlijks maakt ongeveer 30 tot 50% van de 65-plussers minstens één valpartij mee. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70% van de bewoners. Een cijfer dat we niet mogen negeren, want de impact van zo’n val is enorm, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau. Het streven naar langdurige zelfstandigheid, het behoud van dagelijkse activiteiten en het handhaven van een hoge levenskwaliteit zijn essentieel voor ouderen. Echter, een ernstige val kan al deze doelen ondermijnen. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om in te zetten op valpreventie. Daarom wordt elk jaar de Week van de Valpreventie georganiseerd door het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg).