Truineer Nieuws melden?

Maandag Paardenprocessie in Hakendover

Niet in Sint-Truiden, wel in de buurt, een evenement van internationale allure en immaterieel Vlaams Erfgoed: de Paardenprocessie van Hakendover, Paasmaandag, vanaf 11 uur.

© Processiecomité Hakendover

Traditiegetrouw gaat op paasmaandag de internationale paardenprocessie door in de Tiense deelgemeente Hakendover. De processie vindt haar oorsprong in de 7de-eeuwse ontstaanslegende van de Kerk van de Goddelijke Zaligmaker. Jaarlijks zakken meer dan 20.000 pelgrims en toeschouwers af naar het Vlaams-Brabantse dorp. Daarmee is de Hakendoverse paardenprocessie de derde grootste processie in ons land. De gelovigen en kijklustigen komen vooral uit Vlaanderen, Waals-Brabant en de Nederlandse provincie Brabant. Al sinds 1890 bezoeken Nederlandse pelgrims Hakendover, want processies waren bij onze noorderburen lange tijd verboden. Elk jaar verwelkomt het dorp ook een aantal gastverenigingen die van de processie een nog groter spektakel maken.

 

De paardenprocessie start na de hoogmis en beeldt de stichtingslegende van de kerk uit. Honderden ruiters en duizenden bedevaarders begeleiden het 14de-eeuwse beeld van de Goddelijke Zaligmaker door de straten van Hakendover, over de akkers, naar het altaar op de Tiense Berg. Ze vormen een kleurrijke stoet vol figuranten, schoolkinderen, verenigingen, beelden, fanfares, zingende mensen en paarden. Eens aangekomen, worden de grond, de bedevaarders, de paarden en de ruiters gezegend. Als hoogtepunt galopperen de paarden driemaal rond het altaar en de bedevaarders, want de legende wil dat de plat getrappelde aarde rijke vruchten zal voortbrengen.

 

De indrukwekkende paardengalop brengt heel wat kijklustigen op de been. Het is adembenemend om te zien hoe ruiters en paarden zich een weg banen door het stof of de opspattende modder. Bij de start van de processie stappen de toeschouwers dan ook vol opwinding mee met de optocht. Ze willen immers tijdig op de Tiense Berg zijn om de galop te zien. Pas als ruiters, paarden en processiegangers zich opnieuw naar de geasfalteerde rijweg begeven, komt er een rust over de processie. Dan gaan de toeschouwers aan de kant van de weg staan om te genieten van het voorbijkomende spektakel.

 

De paardenprocessie heeft haar wortels in de geschiedenis van Hakendover, maar is vandaag nog altijd actueel. In het zog van de processie vinden in het dorp, zowel tijdens de paasdagen als doorheen het jaar, tal van nevenactiviteiten plaats. Zo zijn er onder andere de jaarlijkse paaskermis, de wielerkoers en de gelegenheidscafés. De paardenprocessie en alles errond vormt een verbindende factor binnen de dorpsgemeenschap. Ongeacht leeftijd, politieke kleur, afkomst,… brengt de processie mensen samen. De dag van vandaag is de paardenprocessie dan ook geen louter religieuze activiteit meer. De optocht lokt veel enthousiaste dagjesmensen en toeristen. Het gebeuren heeft zich doorheen de jaren ontwikkeld tot een feestelijk, volks en cultureel evenement voor jong en oud.

Btpon: Erfgoed Vlaanderen