Truineer Nieuws melden?

Café Recupel passeert onze stad

Café Recupel vzw gaat op tournee en komt op 15 en 16 maart naar de Grote Markt. ​ ​Breng je een elektrotoestel of lamp mee naar het Café, dan trakteert Recupel jou op een drankje of hapje.

Alle Belgische huishoudens samen laten maar liefst 50 miljoen ongebruikte elektrotoestellen en lampen rondslingeren. Dat zijn er 10 per gezin. Via herstel, hergebruik of recyclage kunnen deze toestellen perfect een tweede leven krijgen. In tijden van schaarste aan grondstoffen en een prangende klimaatproblematiek blijft Recupel daarom niet bij de pakken zitten. Met Café Recupel gaat de vzw op tournee en spoort ze de inwoners van Sint-Truiden, Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe, Moeskroen, Lokeren en Lier aan om een goede daad voor het milieu te doen. Als beloning krijgen ze een hapje of drankje. ​ ​

Laagdrempelig en gezellig

Bij de kringwinkel, op het recyclagepark, via het netwerk van RecyclePunten in supermarkten, je oud toestel afgeven wanneer je een nieuw, gelijkaardig toestel koopt, … Recupel biedt verschillende manieren aan om oud elektro of lampen in te zamelen.

“Met Café Recupel kiezen we bewust voor een laagdrempelige actie”, zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel. “Iets goed doen voor het milieu gaat hand in hand met sfeer en gezelligheid in Café Recupel. Breng je een elektrotoestel of lamp mee naar ons Café, dan trakteren we jou op een drankje of hapje.” ​

Mensen die in de buurt wonen maar zich niet kunnen verplaatsen naar Café Recupel, kunnen beroep doen op een fietskoerier die de toestellen, na afspraak, aan de voordeur komt oppikken.

Samen naar een meer circulaire economie

Café Recupel herbergt zijn eigen Repair Corner. Kapotte toestellen worden gratis nagekeken en, indien mogelijk, ter plaatse hersteld. Ongebruikte toestellen die nog werken, gaan naar het hergebruikcircuit via de lokale kringwinkel. Toestellen die niet meer herstelbaar zijn, worden naar één van de recyclers van Recupel gebracht. Na recyclage kunnen gemiddeld 90% van de materialen opnieuw gebruikt worden.

“Op een ludieke manier willen we mensen in aanraking brengen met het belang van herstel, hergebruik en recyclage. Eerst herstellen en hergebruiken we wat nog kan. Zijn de toestellen echt kapot, dan zorgen onze partners voor een hoogwaardige recyclage. Onze toestellen van vandaag bevatten de grondstoffen van morgen. Hoe meer we de grondstoffen uit onze toestellen opnieuw gebruiken, hoe minder beroep we moeten doen op de klassieke en vervuilende mijnbouw”, licht Dewaet toe. 

Vergeet zeker klein elektro niet

Uit een bevraging1 van Recupel bij 1 000 Belgen blijkt dat bijna de helft (43%) kleine elektronische apparaten in de huisvuilzak gooit. Denk dan bijvoorbeeld aan oortjes, oplaadkabels, fietslampjes, vapes, afstandsbedieningen of computermuizen.

Dewaet: “Dergelijke apparaten zijn vaak ‘onzichtbaar’. Ze nemen niet veel plaats in, dus belanden ze vaak in een schuif of kast. Bij een opruimactie worden ze nog te vaak foutief in de huisvuilzak gegooid. Dat is schadelijk voor het milieu en bijzonder jammer, want ook onze kleinste toestellen zitten boordevol waardevolle grondstoffen.”

Bron: Recupel