Truineer Nieuws melden?

Angstige periode voor fruittelers nog langer door vroegere bloei

De temperaturen ’s nachts neigen vanaf het weekend richting het vriespunt. Door de vroege bloei houden de fruittelers dan ook hun hart vast. Want het kan nog vriezen tot zelfs midden mei, de Ijsheiligen. Foto archief.

Even een stand van zaken: De vroege kersenbomen bloeien altijd eerst. De knoppen zijn op dit ogenblik duidelijk zichtbaar. Hier en daar opent zich al een bloesempje, maar de meeste knoppen zijn nog gesloten. De knoppen van de perenbomen zitten nog in ‘groene clusters’ en ook de appelbomen, die sowieso als laatste bloeien, hebben nog groene knoppen. De bloei van de bloesems zal waarschijnlijk tijdens de paasvakantie op het hoogtepunt zijn.

Door de zachte temperaturen hebben de knoppen van de fruitbomen zich momenteel al verder ontwikkeld dan normaal. “Wanneer het volgende week zou gaan vriezen, is dat een probleem. Normaal gezien zouden de knoppen nog niet dermate ontwikkeld zijn, wat ze nu bijzonder gevoelig en kwetsbaar maakt als de temperatuur tot het vriespunt zakt”, vertelt Dany Bylemans, directeur van PC fruit. . Er treedt al schade op wanneer de temperatuur onder twee graden zakt. “Wanneer de bloesem vroeg bloeit, wordt de periode waarin nachtvorst kan optreden langer waardoor dus de kans op schade vergroot”, benadrukt Bylemans. Fruittelers zullen nu twee maanden waakzaam moeten zijn voor mogelijke lentevorstschade, in plaats van een “normale” risicoperiode van slechts drie weken. “Dat is nu een bijzonder lange periode van onzekerheid”, waarschuwt de pcfruit-directeur. “Elke vorstperiode die nog zou komen zal schade toebrengen.” (Bron: Vilt)