Truineer Nieuws melden?

834 nieuwe schoolbanken in Sint-Truiden dankzij huurondersteuning

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert bijna € 310.359 per jaar in schoolgebouwen van het gesubsidieerd onderwijs in Sint-Truiden via een tussenkomst in de huur

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert bijna € 310.359 per jaar in schoolgebouwen van het gesubsidieerd onderwijs in Sint-Truiden via een tussenkomst in de huur. Zij kunnen namelijk financiële steun krijgen om gebouwen te huren. In Sint-Truiden komen er op die manier extra schoolbanken voor 834 leerlingen. “We kunnen de onderwijskwaliteit enkel verhogen wanneer we ook in infrastructuur blijven investeren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Huren is een goede piste om snel en flexibel plaatsen bij te creëren in kwalitatieve schoolinfrastructuur.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor hun jaarlijkse huur financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Vlaanderen trekt deze regeerperiode een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal zal er voor schoolinfrastructuur € 3 miljard geïnvesteerd worden. Maar het kost tijd om scholen te bouwen of te verbouwen. Daarom is huren voor scholen vaak een piste om extra plaatsen in de klas te realiseren.

Weyts investeert daarin jaarlijks nu zo’n € 310.359 in scholenbouwprojecten in Sint-Truiden. Bijna 834 leerlingen zullen gebruik maken van deze extra infrastructuur. Concreet gaat het over:

Gemeente School Adres Onderwijsvorm Aantal leerlingen gebruikten te huren gebouw Bedrag per jaar
Sint-Truiden Hasp-O 5 Diestersteenweg 146 Secundair onderwijs 600 € 159.738,86
Sint-Truiden Internaat Stadsrand Diestersteenweg 146 Internaat 90 € 105.113,60
Sint-Truiden Hasp-O 6 Diestersteenweg 146 Secundair onderwijs 144 € 45.506,23

“Het stadsbestuur doet alles wat mogelijk is om de kwaliteit van haar scholen te optimaliseren. Een kwalitatieve schoolinfrastructuur draagt immers bij aan het welzijn van de leerlingen en dus ook aan de leerprestaties. De steun van de Vlaamse overheid is een extra duwtje in de rug om deze doelstelling te realiseren en daar zijn we erg dankbaar voor”, zeggen Mieke Claes, schepen van Gebouwinfrastructuur en Peter Deltour, schepen van Flankerend onderwijs.