Truineer Nieuws melden?

Stadsfiguur of BT

Wie kent de man rechts niet? Wie kent het duo niet. Ze maakten furore tot ver buiten de landsgrenzen.

© print VRT
Maurice Dean zong als jonge gast al in musicals en vormde met enkele vrienden het trio “ The Sunny Boys”. De geboren Limburger (Sint-Truiden) kreeg tijdens zijn legerdienst in Duitsland de opdracht de “Army Special Service” te vervoegen. Hij ontdekte er dat zijn zangstem veel gevraagd werd in de militaire centra van de geallieerde strijdkrachten.
Zijn “doorbraak” is een verhaal in typische “showbizz” stijl.
De zanger van een Belgisch orkest op tournee in Zuid-Frankrijk werd plots ziek. Maurice Dean werd als vervanger gevraagd en het vervolg laat zich makkelijk raden. Het werd een grandioos succes en hij bleef definitief verbonden aan dit gezelschap. De volgende jaren zong hij met de Big band van Eddie De Latte en toerde door heel Europa en Noord Afrika.
Het was slechts na verschillende radio en TV optredens in Duitsland, met o.m. James Last, Max Gregor, Kurt Edelhagen, Hazy Osterwald en Bert Kaempfert, dat zijn talent in België werd erkend en gewaardeerd.
Hij kreeg van wijlen Bob Boon, de mogelijkheid om als solist in Brussel studio opnamen te maken, waarop dan een tournee volgde in 15 Europese steden, met het Festivalorkest van de BRT o.l.v. Fernand Terby. Maurice was ook solist bij de “Bob Boon Singers”.
Gastoptredens in grote TV-shows in het buitenland begonnen nu binnen te stromen. Zo stond hij samen op het podium met Maurice Chevalier, Brenda Lee, Catarina Valente, Tom Jones, Shirley Bassey, Charles Aznavour, Jacques Brel en Gilbert Becaud.
Het mooiste moment uit zijn leven en zijn carrière was de uitnodiging van de Belgische zangeres Anni Anderson om in Londen als gast op te treden in de “Anni Anderson show”.
Hij aanvaarde gretig maar er was meer……..enkele maanden later trouwden ze en ze besloten samen op wereldreis te gaan met hun eigen show “The Dean and Anderson Show”.
Beide hebben in de showbizz zowat alles mee gemaakt waar een artiest kan van dromen.
Ze waren topacts in de beroemdste showtempels in de hele wereld en waren ook te gast op verschillende cruise-liners, zoals de Queen Elisabeth 2 en vele anderen.
(Tekst Luke Carlens)
Filmmateriaal via:

 

 

Foto Home Sint-Elisabeth (2023)