Truineer Nieuws melden?

Stadbestuur blikt even terug op Verloure Moondag

Op maandag 12 februari 2024 bereikte het carnavalsseizoen van Sint-Truiden haar hoogtepunt. Meer dan 24.000 bezoekers genoten van de 77ste Internationale Verloure Moondagstoet in het centrum van de stad. Het werd één groot feest voor jong en oud.

“We kijken elk jaar uit naar een prachtige dag zoals vandaag wanneer de kleurrijke praalwagens vol met ambiancemakers en snoepgoedstrooiers door onze straten rijden. In totaal namen maar liefst 46 carnavals- en folkloreverenigingen deel. Twaalf ervan uit Sint-Truiden zelf”, vertelt een enthousiaste schepen van Carnaval Hilde Vautmans. “Ik wil alle deelnemers en de organisatoren bedanken. Hun onvermoeibare inzet en creativiteit vormen de drijvende kracht achter het succes van dit feestelijke evenement. De Internationale Verloure Moondagstoet werd bijgewoond door meer dan 24.000 toeschouwers die langs de straten stonden om een glimp op te vangen van het bonte spektakel. Speciaal dit jaar reed onze voetbaltrots STVV mee om het 100-jarig bestaan van de club te vieren. Het meeste applaus was voor de wagen van de Koninklijke Orde van de Commeduur met stadsprins Peter II°, stadsprinses Anja I° en stadsjeugdprinses Levina I° aan boord. ”

Zondagavond al kregen stadsprins en -prinsessen de sleutels van de stad én de sjerp uit handen van burgemeester Ingrid Kempeneers.

“Met veel plezier heb ik de macht gedurende twee dagen overgedragen aan onze stadsprins en – prinsessen. Verloure Moondag is hun hoogdag. En wat een feest! De Verloren Maandagstoet vormde een fantastisch sluitstuk van het non-stop feestweekend. Wie nog verder van de feeststemming wil genieten, moet zeker een bezoekje brengen aan de jaarlijkse carnavalskermis die nog open is tot en met vrijdag 16 februari”, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers.

“We zijn dankbaar en blij met de enorme opkomst voor onze 77ste Internationale Verloure Moondagstoet. Als carnavalshoofdstad van Haspengouw hebben we getoond hoe creatief en origineel we uit de hoek kunnen komen. Het kriebelde dan ook om weer te mogen feesten. Carnaval is een integraal onderdeel geworden van de identiteit van onze stad en we kijken ernaar uit om deze traditie voort te zetten in de komende jaren”, aldus Giani Creten, Vice-Opper en Proclameur van de Koninklijke stadscarnavalsvereniging Orde van de Commeduur.

“De inspanningen van de stad om ervoor te zorgen dat iedereen van de festiviteiten kon genieten, hebben hun vruchten afgeworpen. Meer dan 70 mensen met een handicap volgden de carnavalsstoet vanuit de andersvalidenzone. Vlakbij was er parking voorzien en begeleiders zorgden ter plaatse voor ondersteuning. De verenigingen stonden wat langer stil en gaven extra aandacht aan de mensen met een handicap”, vertelt schepen van Toegankelijkheid Mieke Claes.

De carnavalskermis staat nog tot en met vrijdag 16 februari 2024.